«Φαρμακοεπαγρύπνηση» στην E.E. με σχέδιο οδηγίας

«Φαρμακοεπαγρύπνηση» στην E.E. με σχέδιο οδηγίας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντρική διαδικασία για την έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κοινοτική εποπτεία και «φαρμακοεπαγρύπνηση» προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο Οδηγίας για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στο οποίο συμφώνησαν προχθές οι υπουργοί Υγείας της E.E. κατά τη διάρκεια της συνόδου του συμβουλίου υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Οδηγίας, κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί το φάρμακο που επιθυμεί, σε όποια χώρα και αν κατοικεί, αρκεί το φάρμακο να έχει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η εξάλειψη του φαινομένου των μεγάλων αποκλίσεων των κρατών-μελών όσον αφορά στον χρόνο έγκρισης των φαρμάκων. Επιπλέον, τα φάρμακα που περιέχουν νέα δραστική ουσία και προορίζονται για το έιτζ, τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και τον διαβήτη θα λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια από την κεντρική διαδικασία που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ενα φάρμακο από τη στιγμή που λαμβάνει έγκριση θα πρέπει να κυκλοφορήσει εντός τριετίας. H περίοδος προστασίας των δεδομένων όλων των φαρμάκων που λαμβάνουν άδεια θα είναι τα δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι σήμερα η περίοδος αυτή διαφέρει μεταξύ των κρατών-μελών της E.E. και κυμαίνεται από έξι έως δέκα χρόνια.

Κλινικές δοκιμές

Ενα σημαντικό σημείο αφορά και στις διαδικασίες εποπτείας και «φαρμακοεπαγρύπνησης». Στο πλαίσιο αυτό θα παρακολουθούνται οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων από υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην οποία και θα υποβάλλονται κάθε τρία χρόνια οι σχετικές αναφορές από τον εκάστοτε φορέα. Τέλος, σύμφωνα με το σχέδιο οδηγίας, οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων -ακόμα και αυτές που διενεργούνται σε τρίτες χώρες- θα διεξάγονται με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής, όπως αυτή ορίζεται στην κοινοτική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή