Σκυφτούλης: Μετριοπαθής η 17N

Σκυφτούλης: Μετριοπαθής η 17N

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζονται στη δίκη της 17N, και σίγουρα κάποιες από αυτές προκαλούν αίσθηση κυρίως ως προς τη χρήση επιθέτων και «κοσμητικών», για τα έργα και τις ημέρες των κατηγορουμένων, χαρακτηρισμών.

«Ευγνώμων» για την ύπαρξη της 17N, την οποία χαρακτήρισε «κουράγιο και αναστεναγμό της φτωχολογιάς», δήλωσε χθες στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η δίκη της 17N, ο κοινωνιολόγος Επαμεινώνδας Σκυφτούλης.

Ο μάρτυρας αρχικά αναφέρθηκε στη δική του δικαστική περιπέτεια όταν είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη συμπλοκή στα Σεπόλια, το 1992, ενώ έκανε λόγο για πλέγμα σχέσεων μεταξύ κράτους και αστυνομίας, οι οποίοι ήθελαν τότε να δείξουν ότι παράγουν έργο. O Σκυφτούλης υποστήριξε πως στην Ασφάλεια είχε δεχθεί εκβιασμούς και απειλές, τους οποίους επικαλούνται κάποιοι εκ των κατηγορουμένων και πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Παραπάνω από τους μισούς είναι αθώοι. O Σερίφης και ο Ψαραδέλλης είναι αθώοι, ενώ τον Γιωτόπουλο προσπαθούν να τον εμφανίσουν ως αρχηγό μέσα από τις εφημερίδες. H Σωτηροπούλου γιατί είναι εδώ; Επειδή είναι γυναίκα του Κουφοντίνα;» Αναφερόμενος στη δομή και την οργάνωση της 17N, ο Σκυφτούλης σημείωσε ότι ήταν μια πολύ μετριοπαθής οργάνωση που ουσιαστικά «προστάτευε» τον απλό λαό από το κεφάλαιο και τα «σκοτεινά συμφέροντα». Μιλώντας για τον Σάββα Ξηρό, ο μάρτυρας σημείωσε ότι «στο πρόσωπό του εκφράζεται ο τύπος του αγωνιστή της μεταπολίτευσης, ο οποίος διέπεται από κοινωνικές και πολιτικές ευαισθησίες».

Στον Σάββα Ξηρό αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος Αντώνης Χάλαρης, ο οποίος υποστήριξε ότι η αιτία που ενεπλάκη ο εν λόγω κατηγορούμενος σε αυτή την ιστορία ήταν οι αξίες του, ενώ καταθέτοντας ο οδηγός ταξί και γνωστός του Χριστόδουλου Ξηρού κ. Γεράσιμος Σέρβος, χαρακτήρισε τον Σάββα Ξηρό ως ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο άτομο που επηρεάστηκε πολύ από τη μεταπολίτευση. «H ένταξη του Σάββα στη 17ήταν η ένταξή του σε έναν στόχο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε για τον Χριστόδουλο Ξηρό πως «είναι μεν αγωνιστής της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο οποίος δραστηριοποιούνταν για ό,τι γινόταν στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο δεν έχει τα χαρακτηριστικά που έχει ένα μέλος της οργάνωσης». Νωρίς το πρωί κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης του «μικρού» της οργάνωσης, Διονύση Γεωργιάδη, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του, Δέσποινα και Παναγιώτης. H μητέρα του υποστήριξε ότι «μεμονωμένα ως οικογένεια τόσο εκείνη και ο σύζυγός της όσο και ο ίδιος ο Δ. Γεωργιάδης καταδικάζουν τις ενέργειες της οργάνωσης», ενώ σημείωσε ότι στην Αντιτρομοκρατική ο γιος της δέχθηκε πολλές πιέσεις. «Επειδή ήταν αριστερόχειρας έλεγαν ότι θα του φορτώσουν και τη δολοφονία Σόντερς». Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα όσα είπε στην ανακρίτρια ήταν υπερασπιστικός ισχυρισμός του συνηγόρου του με τον οποίο τότε δεν μπορούσε να επικοινωνήσει. «Δεν το έβγαλε από το μυαλό του. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ήμουν άσχετος, αλλά προσπαθώ να αποδείξω τον βαθμό της σχέσης που είχα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT