Δίωξη στελεχών ΔΕΗ Κοζάνης για τη διαρροή κλοφέν

Δίωξη στελεχών ΔΕΗ Κοζάνης για τη διαρροή κλοφέν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ στην Κοζάνη διώκονται για τη διαρροή τοξικής ουσίας, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη δεύτερη μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Η πυρκαγιά είχε σημειωθεί παραμονή Χριστουγέννων του 2001 και λίγες ημέρες μετά αποκαλύφθηκε ότι σε πυκνωτές που καταστράφηκαν υπήρχε κλοφέν, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί.

Το θέμα ήρθε στο φως από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το γεγονός της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών θορύβησε, τόσο τους εργαζόμενους και τους πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης και εκτέθηκαν στις αναθυμιάσεις όσο και τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει στην περιοχή η απόκρυψη της ύπαρξης τοξικών ουσιών οι αρμόδιοι της ΔΕΗ ανακοίνωσαν ότι στους πυκνωτές που καταστράφηκαν υπήρχε Aroclor 12-32, ουσία η οποία όπως και το κλοφέν ανήκει στην ομάδα των πολυχλωριωμένων διφυλαινίων (PCBs) που υπό ορισμένες συνθήκες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Ενδεικτικό της ανησυχίας που είχε προκληθεί είναι η προτροπή του τότε νομάρχη Κοζάνης κ. Π. Μητλιάγκα να υποβληθούν σε δειγματοληπτικές ιατρικές εξετάσεις και κάτοικοι της περιοχής.

Είκοσι πέντε. πάντως, πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης που έλαβαν μέρος στο έργο της κατάσβεσης κατέθεσαν μήνυση και ζήτησαν να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνέπειες στην υγεία τους.

Με αφορμή τη μήνυση η Εισαγγελία Κοζάνης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία λόγω των πολλών μαρτύρων και των αποτελεσμάτων από εργαστήρια του εξωτερικού που συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την άσκηση ποινικής δίωξης για έκθεση σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθησιν, πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δίωξη στρέφεται εις βάρος δύο διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα πάντως των αιματολογικών εξετάσεων για τους πυροσβέστες από εργαστήρια του εξωτερικού δεν είχαν δείξει επιβαρυντικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή