Οικοδομική αναθέρμανση στο Αιγαίο

Οικοδομική αναθέρμανση στο Αιγαίο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο στον «οικοδομικό εγκλωβισμό» των νησιών του Αιγαίου επιχειρεί να δώσει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Διέξοδο με στόχο όχι την (αυστηρή) προστασία του περιβάλλοντος, αλλά, κυρίως, τη θεραπεία των δυσλειτουργιών που προκάλεσε η έκδοση των διαταγμάτων για την Τήνο και τα Μεσόγεια, με βάση τα οποία ακόμη και οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί (αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη) υποχρεούνται σε αναθεώρηση με βάση τα νέα, αυστηρότερα δεδομένα.

Η δέσμευση της κ. B. Παπανδρέου, κατά την περιοδεία της το Σαββατοκύριακο στις Κυκλάδες, ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναδρομική ισχύς των αλλαγών που θα προκύψουν με τις ειδικές χωροταξικές μελέτες για τα νησιά των Κυκλάδων» ουσιαστικά οδηγεί στην απελευθέρωση των αδειών οικοδομής στα Κυκλαδονήσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή εντός του θέρους, με την οποία θα προβλέπεται ότι υλοποιούνται κανονικά όσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί ή κατατεθεί μέχρι την ημερομηνία ισχύος των νέων διατάξεων. Ετσι, στην πράξη οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή βγαίνουν από την κατάψυξη και αναθερμαίνεται η οικοδομική δραστηριότητα. Με την ίδια διάταξη, το Δημόσιο θα αποφύγει πιθανές προσφυγές από θιγόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα διεκδικούν αποζημιώσεις από τον ήδη εξαντλημένο προϋπολογισμό.

Οι νέες άδειες

Ταυτόχρονα, όμως, προωθείται η αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για τα νησιά που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της σχετικής χωροταξικής μελέτης. Το «πάγωμα», σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη και φυσικά δεν αφορά τις σε εξέλιξη ευρισκόμενες οικοδομικές εργασίες από ήδη εκδοθείσες άδειες. Οι ίδιες πληροφορίες, όπως διοχετεύθηκαν και από τα μέσα ενημέρωσης, επιμένουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσει στην άρση και άλλων περιορισμών που ετέθησαν με το διάταγμα της Τήνου. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι αίρονται οι απαγορεύσεις για δόμηση σε οικόπεδα εκτός σχεδίου με κλίση εδάφους άνω του 35%. Εναλλακτικά, προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα κατασκευής μόνον ισογείων κτισμάτων ή εναλλακτικά να προσμετρώνται στα επιτρεπόμενα οικοδομήσιμα τετραγωνικά και τα υπόγεια (σ.σ. που συχνά μόνον υπόγεια δεν είναι).

Προϋποθέσεις

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να οικοδομηθούν και «τυφλά» οικόπεδα, που σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Σίφνο θεωρούνται όσα, ανεξαρτήτως εμβαδού, δεν έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 10 μέτρων σε δημόσιο δρόμο.

Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο, θα διατηρούνται οι γενικές αρχές δόμησης, όπως αυτές προκύπτουν από τον Γενικό Πολεοδομικό Κώδικα ή την ισχύουσα πρακτική. Ετσι, δεν πρόκειται να χορηγείται άδεια οικοδομής σε οικόπεδα εκτός σχεδίου με εμβαδό μικρότερο των 4 στρεμμάτων, ενώ φαίνεται να διατηρείται και η γενική απαγόρευση (σ.σ. πλην των γνωστών εξαιρέσεων) της δόμησης στην πλάτους 100 μέτρων ζώνη του αιγιαλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή