Προεκλογικό «φως» στα αυθαίρετα

Προεκλογικό «φως» στα αυθαίρετα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση «βραδείας αναφλέξεως» στο ζήτημα των 1.000.000 αυθαίρετων κτισμάτων της χώρας ετοιμάζεται να δώσει, εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση. Μια λύση που, αφενός, θα περιλαμβάνει διαδικασίες ταχείας ημι-αναγνώρισης και ηλεκτροδότησης περίπου 200.000 αυθαιρέτων -όσων χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία- αφετέρου δε, θα επιχειρεί τη συντόμευση των διαδικασιών έκδοσης των νέων «σχεδίων πόλεως» ώστε να επιτευχθεί η τελική αντιμετώπιση του προβλήματος. Κυρίως, όμως, θα απαντά και σε προφανείς εκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, υιοθετούνται «κοινωνικά» κριτήρια για περιορισμό ή μακροχρόνια αποπληρωμή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Παρουσιάζοντας, χθες, τον απολογισμό δράσης του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, η κ. Βάσω Παπανδρέου αποκάλυψε ότι εντός του Ιουλίου θα προωθηθεί πακέτο μέτρων για το ζήτημα των αυθαιρέτων, αλλά και τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η κ. Παπανδρέου, αλλά και ο γ. γ. του υπουργείου κ. Στ. Καμπέλης:

– Υιοθετούνται «κοινωνικά» κριτήρια για την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων. Ετσι, αυθαίρετα κτίσματα που αποτελούν πρώτη κατοικία, δεν υπερβαίνουν κατά πολύ τον συντελεστή δόμησης και δεν «προκαλούν» (βίλες ή κτίσματα σε προστατευόμενες περιοχές) θα δουν το φως της ΔΕΗ συντόμως. Ως προϋπόθεση μάλλον τίθεται η προηγούμενη εξόφληση των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, τα οποία πάντως (πάλι με τα ίδια κοινωνικά κριτήρια) αναμένεται να περιορισθούν και να δοθεί δυνατότητα για μακροχρόνια αποπληρωμή τους.

– Επιταχύνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, η διαδικασία έκδοσης των πολεοδομικών μελετών, βάσει των οποίων θα γίνει και η τελική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. H ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι η καθυστέρηση (που συχνά υπερβαίνει τα 10 έτη!) οφείλεται σε σειρά γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ελπίζει ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους περιφερειάρχες θα συντμήσει τον χρόνο σε 3 έτη. H «νομιμοποίηση» θα γίνεται με την πρώτη ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης, εφόσον τα κτίσματα δεν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές ή σε χώρους που βάσει της πολεοδομικής μελέτης χαρακτηρίζονται «δημόσιοι». H κ. Παπανδρέου, πάντως, κάλεσε τους δημάρχους «αντί να διαμαρτύρονται να προχωρήσουν στην εκπόνηση των μελετών, ώστε να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα χιλιάδων πολιτών».

– Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη μη αναδρομικότητα των διαταγμάτων που αφορούν τους όρους δόμησης στα νησιά. Ως εκ τούτου, υλοποιούνται κανονικά οι άδειες που είχαν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση αυστηρότερων διαταγμάτων (π.χ. Τήνου, Μεσογείων). «Ανοικτό» παραμένει το ενδεχόμενο ευνοϊκής αντιμετώπισης και των οικοδομικών αδειών που κατατέθηκαν προς έγκριση πριν από την υιοθέτηση των νέων διαταγμάτων.

– Δίδεται εκ νέου η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα με κλίση 35%, ενώ πλέον θα προσμετρώνται στη συνολική επιφάνεια του κτίσματος και τα υπόγεια. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται αφενός να «απελευθερωθεί» η δόμηση που αφορά κεκλιμένες επιφάνειες και αφετέρου να αποτραπεί η τακτική πολλών ιδιοκτητών να κατασκευάζουν εκτεταμένα υπόγεια κτίσματα, τα οποία τελικά μετατρέπονται σε απολύτως κατοικήσιμους ορόφους. Παράλληλα, αυξάνεται («λίγο» κατά την κ. Παπανδρέου και τον κ. Καμπέλη) ο συντελεστής δόμησης, δηλαδή τα τετραγωνικά που μπορεί να κτίσει κάποιος ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επιβεβαίωνε την «ελαστικότερη» αντιμετώπιση κάποιων περιπτώσεων στα νησιά, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αιγαίου υπογράμμιζε την αποδοχή των «σκληρών μέτρων» από τους τοπικούς φορείς των Κυκλάδων. Συμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός κ. N. Σηφουνάκης υπογράμμισε ότι «ειδικά στις Κυκλάδες, έστω και εάν στο παρελθόν υπήρξε εγκράτεια και κριτική στάση με την έκδοση των διαταγμάτων, σήμερα γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητά τους. Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές θα αναφέρονται θετικά στις θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Αιγαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή