Περισσότερο θρεπτικά τα βιολογικά

Περισσότερο θρεπτικά τα βιολογικά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο ασφαλέστερα για την υγεία μας και… φιλικότερα προς το περιβάλλον, αλλά έχουν και μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Ο λόγος για τα βιολογικά προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης που σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Η ασφάλεια των τροφίμων βιολογικής και συμβατικής γεωργίας ήταν το θέμα της εισήγησης του γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) κ. Χρήστου Αποστολόπουλου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Φυτοφάρμακα: μύθος και πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, μελέτες που έγιναν στην Αμερική σε φράουλες, καλαμπόκι και ένα είδος μούρων έδειξαν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες κυρίως φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις, σε σχέση με τα συμβατικά. Αντίστοιχες μελέτες σε ροδάκινα και αχλάδια έδειξαν ότι η συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων στα φρούτα που καλλιεργούνταν βιολογικά είναι σημαντικά περισσότερες από αυτές των συμβατικών. Τα στοιχείο όμως που φαίνεται να περιέχουν σε ιδιαίτερα «αυξημένες» ποσότητες τα βιολογικά προϊόντα είναι τα ιχνοστοιχεία, εφόσον σε μήλα, πατάτες, αχλάδια, σιτάρι και καλαμπόκι που καλλιεργήθηκαν με τον βιολογικό τρόπο παραγωγής βρέθηκε υψηλότερη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων έως και 390%. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό άλλωστε και πολλά τρόφιμα «εμπλουτίζονται» με ιχνοστοιχεία που ωστόσο περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στον περιοδικό New Scientist έδειξε πάντως ότι η κατανάλωση τροφίμων βιολογικής γεωργίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών και καρκίνου, καθώς τα βιολογικά λαχανικά περιέχουν έξι φορές περισσότερο σαλικυλικό οξύ, ουσία που βοηθάει στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης των αρτηριών και του καρκίνου του εντέρου. Τη συγκεκριμένη ουσία παράγουν τα φυτά για να αμυνθούν στο στρες, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν χρειάζεται να την παράγουν τα φυτά που προστατεύονται από φυτοφάρμακα. Οπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, ενώ τα βιολογικά προϊόντα κατηγορούνται συχνά ότι περιέχουν περισσότερα μικρόβια κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από τις έρευνες. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του FAO, οι πρακτικές που ακολουθούνται στη βιολογική κτηνοτροφία οδηγούν στη μείωση της μικροβιολογικής επιβάρυνσης των τροφίμων. Ακόμη, στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται η χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά στη συμβατική κτηνοτροφία για λόγους προφύλαξης ή ταχύτερης ανάπτυξης.

Ωστόσο, αν και κατά τη βιολογική καλλιέργεια απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων, σε κάποια βιολογικά προϊόντα βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε συγκεντρώσεις πάντως τρεις φορές λιγότερο από τα αντίστοιχα συμβατικά και οπωσδήποτε κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή