Χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών

Χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση υψηλής και πολύ υψηλής επικινδυνότητας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει πλέον καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. H Σάμος, η Ικαρία, τα Δωδεκάνησα και το Λασίθι παρουσιάζουν αυτές τις μέρες, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και ακολουθούν οι περιοχές της Αττικής, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιόνια νησιά, η Δυτική Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και άλλες περιοχές.

Εν όψει αυτής της πρόβλεψης, η Πυροσβεστική με έκτακτη ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Και η έκκληση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς όπως και πρόσφατα διαπίστωσε το αρμόδιο Συντονιστικό Διϋπουργικό Οργανο θεωρείται ικανοποιητική η προετοιμασία σχετικά με την καταστολή. Ωστόσο το θέμα των μέτρων πρόληψης, του καθαρισμού των περιαστικών δασών απαιτεί ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

Αλλωστε το θέμα αυτό αποτελεί πάγια τα τελευταία χρόνια την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος πρόληψης των πυρκαγιών, καθώς το θέμα του καθαρισμού των περιαστικών δασών, αλλά και των ανεξέλεγκτων χωματερών, παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις και συχνά – πυκνά αποτελεί αιτία δασικών πυρκαγιών.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Πάνω από 500 χωματερές σε όλη τη χώρα λειτουργούν εντός δασικής έκτασης, χωρίς αντιπυρική ζώνη και χωρίς αντιπυρικό σχέδιο. Οκτακόσεις (800) ακόμα χωματερές λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα. Οι χωματερές αυτές, τη δεκατία 1986-1997 «παρέδωσαν στην πυρά» 324.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Ο έλεγχος των 1.334 συνολικά χωματερών συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, καθώς έπειτα από λεπτομερή έλεγχο των τελευταίων μηνών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατέδειξε την επικινδυνότητα τους για την πρόκληση πυρκαγιών. Επί συνόλου 1.033 δήμων και κοινοτήτων της χώρας λειτουργούν 1.334 χωματερές και μόνο 32 οργανωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής. Εξαιρετικής επικινδυνότητας περιοχή φαίνεται να είναι η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν οι περισσότερες χωματερές, 227, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι χωματερές που λειτουργούν ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των δήμων (σε σύνολο 55 δήμων λειτουργούν 127 χωματερές).

Γι’ αυτό κεντρική ιδέα των αποφάσεων παραμένει η έγκυρη προετοιμασία δήμων, νομαρχιών και περιφερειών, καθώς όλα τα μέτρα πρόληψης έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέχρι 31 Μαΐου, αλλά και μετά την ημερομηνία αυτή είχαμε την εκδήλωση πυρκαγιών, που ευτυχώς ελέγχθηκαν έγκαιρα, οι οποίες ξεκίνησαν από ανεξέλεγκτες χωματερές.

Πάντως φέτος ενισχύθηκαν οι αρμόδιες -για τη δασοπυροπροστασία- υπηρεσίες, με την πρόσληψη 6.500 εποχικών υπαλλήλων, καθώς και με 26 εκατ. ευρώ.

Στους δήμους διατέθηκαν 19 εκ. ευρώ, ενώ επτά εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την βελτίωση της δασικής οδοποιΐας.

Ειδικότερα για την Αττική, ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες, 84 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα είναι κατανεμημένα και θα περιπολούν σε όλες τις δασικές εκτάσεις της Αττικής. Οσον αφορά τις ημέρες υψηλού κινδύνου, τα 84 οχήματα θα ενισχύονται με ακόμη 16 και θα περιπολούν καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ 11 μοτοσικλέτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ενισχύουν το έργο τους.

Στον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας θα τίθεται σε επιφυλακή όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα ενισχύονται οι περιπολίες στις δασικές περιοχές με πυροσβεστικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή