Στην 24η θέση ανάπτυξης η Ελλάδα

Στην 24η θέση ανάπτυξης η Ελλάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολαμβάνουμε έναν πολύ υψηλό βαθμό ανάπτυξης. Στην ετήσια έκθεση του OHE για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2003, που παρουσιάστηκε χθες, η χώρα μας καταλαμβάνει την 24η θέση, σε σύνολο 175 χωρών.

Στον συγκεκριμένο κατάλογο, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία και στην τελευταία θέση η Σιέρα Λεόνε. O Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, που διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το 1990, καταγράφει τις θεμελιώδεις πτυχές της ανθρώπινης ανάπτυξης και αποτελεί σύνθετο τρόπο μέτρησης του προσδόκιμου ζωής, της εκπαίδευσης και του κατά κεφαλήν εισοδήματος. H υψηλή θέση την οποία κατέχει η χώρα μας οφείλετε κυρίως στο υψηλό προσδόκιμο ζωής που παρατηρείται, όπως επεσήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντάγκλας Γκάρντνερ, αντιπρόσωπος της UNDP στην Ουκρανία. «H Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται ψηλότερα στην κατάταξη, αλλά το κατά κεφαλήν εισόδημα την καθηλώνει στην 24η θέση» εξήγησε.

Τόσο η Ανατολική Ευρώπη όσο και η Κεντρική Ασία σημείωσαν γενική πτώση στον ΔΑΑ κατά το 2003, γεγονός το οποίο οφείλεται στη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Το χαμηλότερο όμως επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης παρατηρείται στην υπο-σαχαρική Αφρική όπου το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε δραστικά με τα ποσοστά εμφάνισης του έιτζ να αγγίζουν, σε ορισμένες χώρες, τον έναν στους πέντε κατοίκους.

Τα Κριτήρια Μέτρησης της Ενδυνάμωσης ως προς το Φύλο (ΚΜΕΦ) αποτελούν έναν ακόμη δείκτη που καταγράφεται στην Εκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και σκιαγραφεί τη συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό και οικονομικό στίβο. Εντυπωσιακό παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι στις χώρες όπου σημειώνεται υψηλό ΔΑΑ, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών παραμένουν, ενώ πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις από πολλές ανεπτυγμένες, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ως προς την κοινωνική ένταξη, οι γυναίκες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση στην Κόστα Ρίκα και τη Ναμίμπια απ’ ό,τι στη χώρα μας, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή