Ανεργος ο ένας στους τέσσερις οδοντιάτρους

Ανεργος ο ένας στους τέσσερις οδοντιάτρους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έλλειψη στρατηγικής στοματικής Υγείας και σχεδιασμού παραγωγής οδοντιατρικού δυναμικού εκ μέρους της κυβέρνησης κάνουν λόγο οι Ελληνες οδοντίατροι, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Πάνος Αλεξίου, ο Ελληνας οδοντίατρος βάλλεται συνεχώς από την ανεργία και την υποαπασχόληση, η οποία είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού του επαγγέλματος, την παράνομη άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος και την αθρόα εισαγωγή οδοντιάτρων με αμφίβολης προελεύσεως πτυχία. O κ. Αλεξίου χαρακτήρισε χρόνια «πληγή» του κλάδου την παράνομη άσκηση του επαγγέλματος, η οποία γίνεται από αλλοδαπούς (Αλβανούς, Ρώσους, κ.ά.) που δηλώνουν οδοντίατροι χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ή πραγματοποιήσει σχετικές σπουδές. Μόνο στην Αττική, τους τελευταίους μήνες, καταγγέλθηκαν επίσημα 25 περιπτώσεις παράνομης άσκησης για τις οποίες έχουν κινηθεί οι νομικές διαδικασίες. Οι καταγγελίες έγιναν στην Ομοσπονδία από ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί κακοτεχνίες.

Ο κ. Αλεξίου επικεντρώθηκε και στο θέμα του πληθωρισμού του οδοντιατρικού επαγγέλματος. Το οδοντιατρικό δυναμικό στην Ελλάδα ανέρχεται στα 13.000 άτομα, ενώ η αναλογία οδοντιάτρου ανά κάτοικο είναι 1 προς 950. Και σημειώνεται ότι η αναλογία αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως μετά τη Δανία. Οι μισοί από τους Ελληνες οδοντιάτρους ασκούν το επάγγελμα στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής και η πλειονότητα αυτών (5.500 οδοντίατροι) είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, ο πληθωρισμός των οδοντιάτρων έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο. Μάλιστα, στη περιοχή της πρωτεύουσας το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει το 5,5%. Ενας στους τέσσερις οδοντιάτρους έως και 30 ετών είναι άνεργος, ενώ το 25% συνολικά των οδοντιάτρων υποαπασχολείται. H Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα του πληθωρισμού. Οι προτάσεις της ομοσπονδίας είναι περιορισμός των εισαγώμενων φοιτητών στις Οδοντιατρικές Σχολές, μη αναγνώριση πτυχίων από ανατολικές χώρες και περιορισμός των μετεγγραφών εσωτερικού και εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή