Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά του «Αττικού»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά του «Αττικού»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «αμαρτία» του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, αλλά και «πληγή» του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας- Πειραιά το Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, καταγγέλλοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά στην έναρξη λειτουργίας των κλινικών. Οπως επεσήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας, Πειραιά κ. Στάθης Τσούκαλος, «για την ανέγερση του Αττικού νοσοκομείου δαπανήθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, και αυτή τη στιγμή, με καθυστέρηση 2-3 ετών, το Αττικό λειτουργεί απλώς ως ένα διαγνωστικό κέντρο».

Μία από τις αιτίες καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλο, είναι και η πληθώρα αιτημάτων που προβάλλουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί για κτιριακές αλλαγές, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο, καινούργιο νοσοκομείο. Αναφερόμενος στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κατηγόρησε τους αρμόδιους για δαπανηρές και χωρίς λογική παρεμβάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μαγνητικού τομογράφου του Αττικού, ο οποίος σημειώνεται είναι προδιαγραφών κατώτερων από τις απαιτούμενες. Ετσι, αποφασίστηκε ότι θα αντικατασταθεί με τον μαγνητικό τομογράφο του Πανεπιστημιακού Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου του Σισμανόγλειου που θα μεταφερθεί στο Χαϊδάρι. Το όλο εγχείρημα -που σημαίνει σαφώς απώλεια χρόνου- θα κοστίσει 60 εκατομμύρια δραχμές, όσο δηλαδή θα κόστιζε και η αναβάθμιση του μαγνητικού τομογράφου του Αττικού.

Οσον αφορά στο προσωπικό του Αττικού, ο κ. Τσούκαλος σημείωσε ότι στις 15 Αυγούστου το νοσοκομείο θα έχει 500 άτομα διορισμένο προσωπικό, εκ των οποίων τα 400 θα είναι νοσηλευτές/τριες. Ωστόσο τα άτομα αυτά, εξαιτίας της απουσίας νοσηλευτικών τμημάτων, ουσιαστικά θα «κάθονται». O κ. Τσούκαλος τόνισε «εμείς απαιτούμε την άμεση λειτουργία του Αττικού νοσοκομείου και με κλινικές του ΕΣΥ. Για να λειτουργήσει όμως το νοσοκομείο χρειάζεται πολιτική βούληση. Και αυτή χαρακτηρίζεται από γενναία χρηματοδότηση, καλή οργάνωση και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ρήξεις».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη σημερινή 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, που διεκδικούν μείωση του ωραρίου των γιατρών, νέο ιατρικό μισθολόγιο, την αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου των εφημεριών αλλά και την ανανέωση του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού. Οπως είπε ο κ. Τσούκαλος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 1.000 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, ενώ οι πραγματικές ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες. Μάλιστα, σε ορισμένα νοσοκομεία το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της B΄ Παθολογικής Κλινικής του Θριάσιου νοσοκομείου. Από τους αρχικά έξι ειδικευόμενους παθολόγους της κλινικής, την περασμένη Τρίτη ήταν διαθέσιμος μόνον ένας, γεγονός που ανάγκασε τους υπεύθυνους της κλινικής να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της, έως ότου βρεθεί λύση.Π. Μπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή