H Θεσσαλονίκη θρηνεί τον Μητροπολίτη της

H Θεσσαλονίκη θρηνεί τον Μητροπολίτη της

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πλήθος πιστών συρρέουν από χθες στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσκυνήσουν τον ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄, που εκοιμήθη το απόγευμα της Τετάρτης ύστερα από καρδιακή ανακοπή. Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σ’ όλους τους ναούς της πόλης, ενώ την οδύνη για την εκδημία του φιλάγιου μητροπολίτη εκφράζουν σε ανακοινώσεις φορείς και προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄, κατά κόσμον Νικόλαος Χρυσοφάκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1947, ενώ ακολούθησε ευρύτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Εξελέγη μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας το 1965 και το 1974 ενθρονίστηκε στη Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Το κενό του αναπληρώνει προς το παρόν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος, που ορίστηκε τοποτηρητής από τον προκαθήμενο της ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Οσον αφορά τον διάδοχο του θρόνου στη σημαντικότερη μετά την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Μητρόπολη, διάχυτη είναι η πληροφορία από εκκλησιαστικούς κύκλους για μετάθεση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου. Εάν η πλήρωση της θέσεως γίνει διά μεταθετού, απαιτείται η συγκέντρωση των 2/3 των ψήφων των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διαφορετικά θα τηρηθεί η διαδικασία ψηφοφορίας τριπροσώπου για την εκλογή τριών υποψηφίων από τον κατάλογο των εχόντων τα προσόντα προς αρχιερατεία αρχιμανδριτών ή από τις τάξεις των βοηθών επισκόπων. Από τους τρεις πλειοψηφίσαντες θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

«Ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Παντελεήμων συνέδεσε το όνομά του με όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία της πόλης και ανέδειξε την ιδιαίτερη θέση της μέσα στον ορθόδοξο κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του μητροπολίτη, ο οποίος «προσέφερε πολλαπλές υπηρεσίες στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης και στην πατρίδα» εξέφρασαν ο υφυπουργός παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Γκεσούλης, ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Η κηδεία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή