4ο Επιστημονικό Πεδίο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για το πεδίο των «τεχνολογικών επιστημών», όπως ονομάζεται. Περιλαμβάνει μία πληθώρα σχολών AEI και TEI, οι οποίες λόγω της συσχέτισής τους με το αντικείμενο της πληροφορικής, τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και πληθώρα άλλων τεχνολογικών αντικειμένων που διδάσκονται σε τμήματα AEI και TEI, δηλώνονται από τη συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Ειδικότερα:

– Τμήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τεχνολογικών Συστημάτων: αποτελούν τα τμήματα με τις υψηλότερες επαγγελματικές προοπτικές. Οι πτυχιούχοι τους έχουν μια ευρεία γκάμα επιλογών, οι οποίες εστιάζονται κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό διότι η πληροφορική αποτελεί αναγκαίο μέσο για την οργάνωση όλων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξειδικευμένες θέσεις στον τομέα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

– Αρχιτεκτονική, τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Τοπογράφων: οι πτυχιούχοι τους τροφοδοτούν τις τεχνικές εταιρείες, ενώ διαφυγή υπάρχει και προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Βέβαια, τα επαγγέλματα αυτά έχουν χάσει την παραδοσιακή τους αίγλη, διότι βρίσκονται στα όρια του κορεσμού.

– Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Γεωλόγων, Χωροταξίας, Πολεοδομίας Μηχανικών Περιβάλλοντος: τροφοδούν κατά κύριο λόγο τη βιομηχανία, ενώ καλές προοπτικές προσφέρουν τα μελετητικά γραφεία τα οποία κάνουν περιβαλλοντικές μελέτες. O δημόσιος τομέας παρέχει, επίσης, σίγουρες θέσεις.

-ΤΕΙ Γραφιστικής, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Εργων Υποδομής και Δομικών Εργων: αποτελούν τομείς, οι πτυχιούχοι των οποίων έχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές. H ανωτατοποίηση των TEI δεν κατάφερε να αναβαθμίσει τα πτυχία σε σχέση με εκείνα των AEI. Ομως, οι πτυχιούχοι TEI καλύπτουν εξειδικευμένες θέσεις της παραγωγής, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολλές φορές περιζήτητοι και… καλοπληρωμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή