Προωθούσαν ψευτοφέτα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση της εταιρείας «Κολιός» που εξήγαγε φέτα μολυσμένη με λιστέρια στη Νορβηγία αλλά και προωθούσε με την ονομασία «Φέτα» προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό παραδοσιακό τυρί, είχε και μια θετική συνέπεια: την κινητοποίηση των υπευθύνων. Εως τώρα, ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι ήταν οι έλεγχοι που αφορούσαν στη σύσταση της φέτας, καθώς οι εντολές για τη διεξαγωγή τους χάνονταν στα γρανάζια της γραφειοκρατείας και της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων. Πάντως, από τις δεκατρείς ετικέτες που έχει καταθέσει η εταιρεία «Κολιός» στο υπουργείο Εμπορίου, οι δώδεκα παρουσιάζουν προβλήματα. H επισήμανση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) θα κινήσει τις διαδικασίες για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της εταιρείας για παραπλάνηση του καταναλωτή σε σχέση με το τυρί από αγελαδινό γάλα που παρουσιαζόταν ως φέτα.

Εντατικοί ελέγχοι

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Χριστίνα Παπανικολάου, αύριο θα ξεκινήσουν εντατικοί ελέγχοι στο λιανικό εμπόριο που αφορούν στο κατά πόσον η επισήμανση «Φέτα» είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. «Κυρίως θα εξεταστούν τα τυριά της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και η σύσταση των τυριών άλλων εταιρειών», δήλωσε στην «Κ» η κ. Παπανικολάου. Συχνά, όπως επισημαίνει, πωλούνται ως τυριά προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τυρί, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και παράγονται «απίθανα» πράγματα. «Αυτό δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, αλλά αποτελεί σημαντικό θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή», τονίζει η κ. Παπανικολάου. Επίσης, έλεγχοι για τη σύσταση των παραγόμενων προϊόντων θα γίνουν και στο εργοστάσιο της «Κολιός», καθώς έχουν ληφθεί δείγματα. Οπως επιβεβαίωσε και η κ. Παπανικολάου, έγγραφο από τη Νομαρχία Κιλκίς αναφέρει ότι το εργοστάσιο της εταιρείας «Κολιός» έχει κλείσει έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, γεγονός που η εταιρεία διαψεύδει.

Προβλήματα – κυρώσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η προσφορά της εταιρείας «Κολιός» προκρίθηκε από την Αγροτική Τράπεζα για την αγορά της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, ενώ η Ν.Δ. έχει καταθέσει επερώτηση στη Βουλή σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πώληση της ΑΓΝΟ.

Το θέμα της σύστασης του τυριού «Φέτα» είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρόσφατα και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, το συγκεκριμένο τυρί επανακαταχωρίστηκε στα προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης), οπότε μπορεί να παράγεται μόνο στην Ελλάδα και από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου με κατσικίσιο.

Ωστόσο, οι έλεγχοι σε σχέση με τη σύσταση της φέτας ξεκίνησαν από τον ΕΦΕΤ μόλις στις 23 Μαΐου, καθώς έπρεπε πρώτα να υπογραφεί η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έχουν ληφθεί περίπου 30 δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων από τα οποία τα 15 ήταν δείγματα τυριού. Από αυτά, μόνο σε μία φέτα βρέθηκε πρόβλημα σύστασης, γεγονός που επισύρει κυρώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, στην Ελλάδα, παράγονται συνολικά 200.000 τόννοι τυριού -το 90% των οποίων από αιγοπρόβειο γάλα- ενώ η παραγωγή της φέτας ανέρχεται σε 130.000 τόννους. Τα τυριά αυτά αποτελούν το 80% της εγχώριας κατανάλωσης και η μέση ετήσια κατανάλωση τυριού είναι 22 κιλά το άτομο. Το 8% των εξόδων για διατροφή αφορούν στα τυριά. H παραγωγή τυριού αποφέρει 350 δισ. δραχμές, το μισό περίπου των εσόδων της βιομηχανίας γάλακτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή