Εγκαταλείψαμε τη μεσογειακή διατροφή εις βάρος της υγείας μας

Εγκαταλείψαμε τη μεσογειακή διατροφή εις βάρος της υγείας μας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή είναι η βασική φιλοσοφία της Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής που προωθεί το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς. Το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει από τον Δεκέμβριο του 2002 την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός συνόλου οδηγιών και μέτρων προκειμένου κάθε πολίτης να γνωρίζει τους υγιεινούς διατροφικούς κανόνες και να έχει «ασφαλή» τρόφιμα. H Επιτροπή έχει καθορίσει πέντε βασικούς στόχους με τις αντίστοιχες υποομάδες εργασίας, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, με στόχο έως το τέλος του έτους να καταρτιστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη Διατροφή.

Ο πρώτος στόχος αφορά στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία δυστυχώς στη χώρα μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται. Ενα παχύσαρκο παιδί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας παχύσαρκος ενήλικας. Σύμφωνα με πανελλαδική μελέτη που έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας, ένας στους δύο άνδρες είναι υπέρβαρος, ενώ οι παχύσαρκοι κυμαίνονται στο 20% – 33%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να αφορούν τις ηλικίες άνω των 45 ετών. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 35 ετών είναι υπέρβαρη, ενώ το ποσοστό της παχυσαρκίας ξεπερνά το 50% στις ηλικίες από 65 έως 74 ετών. Και πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους δέκα θανάτους στη χώρα μας σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και οσπρίων αποτελεί τον δεύτερο στόχο της Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της σχετικής υποεπιτροπής, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση λαχανικών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ένας στους δύο Ελληνες δεν ανταποκρίνεται στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων λαχανικών. Οσον αφορά στην κατανάλωση οσπρίων, αυτή μειώνεται σε όλα τα επίπεδα διαχρονικά. Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση του θέματος της κατανάλωσης λαχανικών και οσπρίων χρήζει της συμμετοχής γιατρών, διατροφιστών, γεωπόνων και οικονομολόγων, με άξονα προσέγγισης τη σημασία των προϊόντων από πλευράς υγείας και αγροτικής πολιτικής.

Αλλος στόχος είναι και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης των ψαριών. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στη χώρα μας υπολογίζεται στα 80 – 85 κιλά ανά έτος, ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση ψαριού δεν ξεπερνά τα 10 – 15 κιλά. Οι άλλες δύο υποομάδες θα εστιάσουν στη σωστή διατροφή κατά την ομαδική τροφοδοσία και στην ενημέρωση των πολιτών για τη διατροφική αξία και ασφάλεια των τροφίμων.

Ως έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν τόσο στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης όσο και στην αποφυγή της νοσηρότητας, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Κώστας Στεφανής τον τομέα της διατροφής σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Εκτωρ Νασιώκας επεσήμανε τον ρόλο της σωστής διατροφής στην πρόληψη παθήσεων, όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.ά., οι επιπλοκές των οποίων μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της σωματικής άσκησης, η οποία άλλωστε θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο-στόχο του υπουργείου -μετά το κάπνισμα και τη διατροφή- στο πλαίσιο της διαφύλαξης και προαγωγής της υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή