Ρυθμίσεις για ένα εκατ. αυθαίρετα

Ρυθμίσεις για ένα εκατ. αυθαίρετα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ρυθμίσεων για την αυθαίρετη δόμηση, αλλά και για την αντιμετώπιση σειράς δυσλειτουργιών στον οικιστικό προγραμματισμό προωθεί η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Ρυθμίσεις που κυριαρχούνται μεν από τη λογική «ευνοϊκής» επίλυσης του προβλήματος με τα 1.000.000 αυθαίρετα κτίσματα της χώρας, ωστόσο αδυνατούν να απαντήσουν πλήρως και αποτελεσματικά στην κατάσταση που, εδώ και έτη, έχει διαμορφωθεί.

Η δέσμη μέτρων που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων προβλέπει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων που επιβάλλονται από την «εμφάνιση» του αυθαιρέτου μέχρι και την κατεδάφισή του ή την ένταξή του στο σχέδιο πόλης. H ρύθμιση αφορά την καταβολή των ήδη επιβληθέντων προστίμων, σε 36 δόσεις ή με έκπτωση 40% για εφάπαξ αποπληρωμή, ενώ περαιτέρω ευνοϊκό είναι το πλαίσιο για αυθαίρετα έως 120 τετραγωνικά μέτρα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία ή από οικογένειες που είναι πολύτεκνες ή ένα μέλος τους είναι άτομο με ειδικές ανάγκες (48 δόσεις ή έκπτωση 50%).

Παράλληλα, προωθείται η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται στα αυθαίρετα (προκύπτουν ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας) ενώ, ως πρόσθετη παροχή, προβλέπεται η ταχεία ηλεκτροδότηση και «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο, χωρίς να αναμένεται η διαδικασία των ενστάσεων (ένταξη με την πρώτη ανάρτηση).

Από την υλοποίηση των ρυθμίσεων, που αναμένεται να πάρουν τη μορφή νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός του μήνα, εκτιμάται ότι θα «δουν φως» περίπου 200.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα.

Στην πράξη, όμως, το στοίχημα της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η ταχεία προώθηση των πολεοδομικών σχεδίων στο σύνολο της χώρας, χωρίς τη γραφειοκρατία που συντελεί, ώστε οι αντίστοιχες μελέτες να απαιτούν… 12 χρόνια για την ολοκλήρωση και εφαρμογή τους. H κύρια παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ορθώς, λοιπόν αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάθεσης, ολοκλήρωσης και εφαρμογής των νέων πολεοδομικών μελετών. H αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες προβάλλεται ως η λύση. Μέλλει να αποδειχθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή