Ελεγχόμενη διατροφή των βοοειδών, υγιειονομική παρακολούθηση των μονάδων εκτροφής τους, αλλά και χρήση μόνο των εγκεκριμένων εγκαταστάσεων κατά τη σφαγή, είναι ορισμένες από τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Γεωργίας για την παραγωγή και διάθεση στο εμπόριο του «μοσχαρίσιου κρέατος ποιότητας».
Χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Φώτης Χατζημιχάλης υπέγραψε απόφαση στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να γίνεται παραγωγή βοείου – μοσχαρίσιου κρέατος το οποίο θα μπορεί να λάβει την ένδειξη «ποιότητας». Οι ελάχιστες προδιαγραφές για να λάβει τη συγκεκριμένη ένδειξη το κρέας αφορούν στην προέλευση του -τα βοοειδή πρέπει να ανήκουν σε επιλεγμένες «φυλές»-, την ελεγχόμενη διατροφή των ζώων, την υγειονομική παρακολούθηση των μονάδων εκτροφής, τον πλήρη έλεγχο των καταλοίπων των ζώων για τον προσδιορισμό απαγορευμένων ουσιών, και την τήρηση των υποχρεώσεων από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία που αφορούν στη μεταφορά τους. Επιπλέον, κατά τη σφαγή πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, ενώ για να χαρακτηρισθεί ποιότητας το μοσχαρίσιο κρέας που θα διατεθεί στην αγορά, πρέπει να ελεγθεί όλη η «αλυσίδα» παραγωγής του, από το σφαγείο έως το πιάτο του καταναλωτή.
Αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της προέλευσης των συνθηκών διατροφής και σφαγής των ζώων, και των συνθηκών διάθεσης του κρέατος στο εμπόριο θα είναι -κατά κύριο λόγο- ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου των Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ). O υφυπουργός Γεωργίας κ. Χατζημιχάλης, αναφερόμενος στην απόφαση, τόνισε ότι πρόκειται «για ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας που αναδεικνύουν την ελληνική κτηνοτροφία, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν και τις αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών».