Τα μεταλλαγμένα δυναμώνουν τους ιούς σε φυτά

Τα μεταλλαγμένα δυναμώνουν τους ιούς σε φυτά

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές επιδράσεις θα έχουμε στο περιβάλλον, εάν αρθεί τελικά η απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων φυτών. Εντομα ανθεκτικά σε τοξίνες που προέρχονται από γονίδια ενός βακίλου και κίνδυνος για τις πεταλούδες είναι μόνο μερικά από τα πρόβληματα που αναμένεται να δημιουργηθούν. Πέραν της γνωστής αλλεργιογόνου δράσης των μεταλλαγμένων φυτών, σε επίπεδο ανθρώπινου οργανισμού, αυτά δημιουργούν αντοχή στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα τον κίνδυνο λοιμώξεων. Οσον αφορά την αντοχή των ίδιων των φυτών, αυτή δεν φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί, αφού σε μεταλλαγμένα φυτά ελαιοκράμβης, διαπιστώθηκε πως έχασαν την αντοχή τους και μολύθηκαν από έναν παθογόνο ιό (cauliflower mosaic virus).

Αυτές οι ενστάσεις για τα μεταλλαγμένα διατυπώθηκαν χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα διημερίδας που οργάνωσε το υπουργείου Γεωργίας με τη συνεργασία του ΕΘΙΑΓΕ, με θέμα τη συνύπαρξη συμβατικών, βιολογικών και μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Κατά την ομιλία του, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δ. Ρουπακιάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι υποστηρικτές των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών (ΓΜΟ) θεωρούν πως η χρήση τους αποτελεί τη μοναδική λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εν τούτοις, σημείωσε ο κ. Ρουπακιάς, το πρόβλημα της πείνας είναι περισσότερο ζήτημα διανομής και όχι παραγωγής τροφίμων. Αντίθετα, η εισαγωγή των νέων αυτών σπόρων θα οδηγήσει στην πλήρη εξάρτηση των παραγωγών από τις εταιρείες που τους παράγουν.

Από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ, η γεωπόνος κ. Μ. Μπίστη εξέφρασε την ανησυχία της οργάνωσης, καθώς οι πολιτικοί παραπέμπουν σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων την ουσιαστική απόφαση και τις πολιτικές ευθύνες. «Καμία επιτροπή», σημείωσε η κ. Μπίστη, «δεν μπορεί να γνωρίζει την μακροχρόνια επίπτωση των ΓΜΟ στα φυσικά οικοσυστήματα. Δεν έχει δοθεί αρκετός χρόνος για κοινωνικό διάλογο επί του θέματος της βιοτεχνολογίας και της αναγκαιότητας εφαρμογής της» υπογράμμισε.

«Πριν τεθεί το ερώτημα της συνύπαρξης των μεταλλαγμένων προϊόντων με τις συμβατικές και τις βιολογικές», σημείωσε η κ. Μ. Πισπίνη από την GREENPEACE, «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν τα μεταλλαγμένα θα βοηθήσουν τελικά ή θα εμποδίσουν τη γεωργία να βγει από το σημερινό αδιέξοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή