Αλλαγή βιβλίων σε δόσεις

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βιβλία σε… δόσεις προβλέπεται ότι θα εφαρμοσθεί το πολυδιαφημισμένο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεματικότητα των προγραμμάτων σπουδών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενώ οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου έκαναν λόγο για πλήρη εφαρμογή του -και σε όλα τα μαθήματα- από το σχολικό έτος 2005-2006, σήμερα πλέον οι αρμόδιοι παραδέχονται ότι τα πρώτα από τα βιβλία θα φθάσουν στα σχολεία το 2005 – 2006. Παράλληλα, ήδη έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι πρώτες ενστάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος της παραγωγής των περίπου 370 νέων μικρών εύχρηστων και πλούσιων σε φωτογραφίες βιβλίων, λεξικών, εργαστηριακών οδηγών, μουσικών ανθολογίων, ιστορικών ατλαντών, χαρτών, αφισών, CD/ROM, βίντεο, διαφανειών, λογισμικών. Ηδη, η Ενωση Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας έχει καταθέσει τις ενστάσεις της για τη διαδικασία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», τις ίδιες ενστάσεις υιοθετούν εκπαιδευτικοί παράγοντες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και συγγραφείς εκπαιδευτικών βιβλίων.

Πιο συγκεκριμένα, το σημαντικότατο εγχείρημα του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών, δηλαδή της διεπιστημονικής προσέγγισης των μαθημάτων του σχολείου, που στόχο έχει να δώσει στο μαθητή τη δυνατότητα να συγκροτεί ένα ενιαίο σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων, είχε εξαγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Χθες, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, μιλώντας στην «K» ανέφερε ότι «έχει γίνει ήδη η προκήρυξη του εκπαιδευτικού υλικού, η κατάθεση των δειγμάτων γραφής των νέων βιβλίων θα γίνει έως τις 25 Αυγούστου, μέσα στο φθινόπωρο θα αναδειχθούν οι ανάδοχοι και τα πρώτα βιβλία θα πάνε στα σχολεία την χρονιά 2005 – 2006».

Επιβεβαιώνεται ως εκ τούτου η ανησυχία της Ενωσης Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος ότι η υλοποίηση της προσπάθειας είναι δύσκολη. «Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί κάποιος να μεταβάλλει τα πάντα από την μια μέρα στην άλλη. Ετσι, η ανακοίνωση για την παραγωγή τόσο πολλών πακέτων βιβλίων και υποστηρικτικού διδακτικού υλικού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και μάλιστα χωρίς καμιά προηγούμενη πιλοτική δοκιμή σε έναν μικρό αριθμό τίτλων, μας βρίσκει αντίθετους».

Η Ενωση στηλιτεύει, επίσης, το γεγονός ότι έχει επιλεγεί μειοδοτικός διαγωνισμός συγγραφής σχολικών εγχειριδίων. «Αυτό σημαίνει ότι θυσιάζουμε την ποιότητα του σχολικού βιβλίου στο βωμό της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η παράλληλη και μαζική συγγραφή των σχολικών βιβλίων στο δημοτικό και το γυμνάσιο ελλοχεύει τον κίνδυνο ότι θα υπάρξουν επικαλύψεις της ύλης.

Ταυτόχρονα, πηγές της «K» ανέφεραν ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, τα χρονικά διαστήματα για τις διάφορες φάσεις συγγραφής είναι πολύ μικρά. Χαρακτηριστικά, οι 15 ημέρες που δίδονται για την αξιολόγηση των δειγμάτων από επιτροπές κρίσης είναι πολύ μικρός χρόνος όπως και οι 10 ημέρες προθεσμίας για τη βελτίωση των επιλεχθέντων δειγμάτων σύμφωνα με τις προτάσεις των επιτροπών.

Επίσης, τα μέλη των επιτροπών κρίσης θα πρέπει να οριστούν με κριτήρια εκ των προτέρων γνωστά ώστε να αποκλειστεί κάθε σχέση μεταξύ κριτών και κρινομένων. Το κλίμα που επικρατεί έχει οδηγήσει εγνωσμένου κύρους

Επεκτείνεται το πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης

Σε 1.184 επιπλέον νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια θα εφαρμοσθεί από τη νέα σχολική χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης, ώστε τελικά ο αριθμός των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να φθάσει τις 2.130.

Πρόκειται, όπως ανέφερε χθες στην «K» ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, για ένα πρόγραμμα το οποίο στηρίζεται στη διαθεματική προσέγγιση θεμάτων που επιλέγουν προς διερεύνηση οι μαθητές από κοινού με τους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές κάνουν ομαδικές εργασίες και έρευνες σε θέματα τα οποία αφορούν κυρίως στην ιστορία του τόπου, τον πολιτισμό αλλά και άπτονται σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι τα ναρκωτικά, η προστασία του περιβάλλοντος, η αγωγή υγείας. H εφαρμογή του προγράμματος άρχισε προ διετίας και φέτος, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου, θα αναπτυχθεί συνολικά σε 946 νηπιαγωγεία, 957 δημοτικά και 227 γυμνάσια. Επίσης, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 20 ειδικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από 5, στα οποία εφαρμόσθηκε πέρυσι. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου το 9% των σχολικών μονάδων σε σύνολο 24.369 σε όλη την χώρα.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές από τα πρώτα βήματά τους στην εκπαίδευση να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, τη συλλογική τους προσπάθεια, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητές τους. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται δύο ώρες εβδομαδιαίως στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος. Οι ώρες της Ευέλικτης Ζώνης πραγματοποιούνται από τον δάσκαλο της τάξης στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, ενώ στο γυμνάσιο ενδέχεται το πρόγραμμα να γίνεται από έναν εκπαιδευτικό ή από ομάδα εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή