Πάνω από τα όρια το όζον στην Αττική

Πάνω από τα όρια το όζον στην Αττική

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα όρια καταγράφηκε και χθες το όζον στην Αττική, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Οι τιμές ξεπέρασαν τα επίσημα όρια επιφυλακής και, φυσικά, τα χαμηλότερα όρια ασφαλείας που θέτουν οι επιστήμονες.

Με «σύμμαχο» την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, τα επίπεδα του όζοντος κατέγραψαν την υψηλότερη συγκέντρωσή τους στη μία χθες το μεσημέρι στο Γαλάτσι (223 μgr/m3). Υψηλές τιμές είχαν καταγραφεί μία ώρα νωρίτερα στην περιοχή του Ζωγράφου (213 mgr) αλλά και στην Αγία Παρασκευή (191 μgr) και στους Θρακομακεδόνες (189 μgr/m3). Τα «επίσημα» όρια επιφυλακής ορίζονται στα 180 μgr ανά κυβικό μέτρο αέρα, ωστόσο, σύμφωνα με τις επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν το φαινόμενο, ακόμη και συγκεντρώσεις των 160 μgr αρκούν για την πρόκληση ερεθισμού στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα και φλεγμονή στους πνεύμονες.

Υψηλά, χωρίς όμως να φθάσει τα όρια λήψης μέτρων, μετρήθηκε και το διοξείδιο του αζώτου. Εφθασε τα 240 μgr στις 11.00 το πρωί, στον σταθμό της οδού Αθηνάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή