Εξαρση καλααζάρ και στη Θεσσαλονίκη

Εξαρση καλααζάρ και στη Θεσσαλονίκη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός για τους φιλόζωους έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων λεϊσμανίασης -πιο γνωστής ως καλααζάρ, νόσος συνήθως θανατηφόρα για τα τετράποδα. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε ελέγχους που πραγματοποίησε, διαπίστωσε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της νόσου σε σκύλους του νομού και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Πανόραμα και το Ασβεστοχώρι. Κατόπιν αυτού, ο νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έδωσε εντολή να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης της νόσου. Αυτά αφορούν κυρίως στην ετήσια εξέταση -ιδιαίτερα αρχές φθινοπώρου- των σκύλων για λεϊσμανίαση, στην καθημερινή χρήση εντομοαπωθητικών στους σκύλους μετά τη δύση του ηλίου, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, και στη χρήση εντομοαπωθητικών στους χώρους όπου διαβιώνει ο σκύλος. Επιπλέον, οι ιδιώτες κτηνίατροι που ασχολούνται με τη διάγνωση και την περίθαλψη των ασθενών σκύλων θα πρέπει να δηλώνουν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας κάθε περιστατικό της λεϊσμανίασης, με δεδομένο ότι αυτή αποτελεί νόσημα «υποχρεωτικής δήλωσης».

Αύξηση όμως των περιστατικών λεϊσμανίασης καταγράφεται και στην Αττική, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν στις πολλές βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα που είχαν ως συνέπεια αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Σημειώνεται ότι η λεϊσμανίαση προσβάλλει κυρίως τους σκύλους και μεταδίδεται από ζωόφιλες σκνίπες των ειδών Phlebotomus tobbi & Phlebotomus neglectus. Τα είδη αυτά της σκνίπας ενδημούν σε περιοχές που έχουν πολύ πράσινο και υγρασία. O σκύλος που έχει προσβληθεί χάνει απότομα βάρος, δεν είναι ζωηρός και δεν έχει καθόλου όρεξη. Συνήθως το ζώο πεθαίνει λίγους μήνες μετά. Φάρμακα για τη θεραπεία του καλααζάρ δεν κυκλοφορούν επισήμως στη χώρα μας -οι κτηνίατροι αναγκάζονται να τα προμηθευτούν από άλλες χώρες- ενώ και η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή