Τα ταξίδια, οι ασθένειες και οι «αδιάφοροι» Ελληνες

Τα ταξίδια, οι ασθένειες και οι «αδιάφοροι» Ελληνες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στη κατάκτηση του τίτλου των «πιο αδιάφορων Ευρωπαίων ταξιδιωτών», όσον αφορά στους κινδύνους υγείας που διατρέχουν όταν επισκέπτονται αναπτυσσόμενες χώρες, βρίσκονται οι Ελληνες. H πλειονότητά τους δεν φροντίζει να πληροφορηθεί για τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν στις χώρες τις οποίες θα επισκεφθούν, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα είτε αυτά αφορούν στον εμβολιασμό είτε στην προμήθεια κατάλληλων φαρμάκων. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί τονίζουν: η πιθανότητα να εκδηλώσει ένας ταξιδιώτης πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε αναπτυσσόμενη χώρα ανέρχεται στο 60% – 70%.

Αυτό κατέδειξε έρευνα της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ταξιδιωτική Υγεία, η οποία διεξήχθη από τον Αύγουστο του 2002 έως τον Μάρτιο του 2003 στα διεθνή αεροδρόμια του Αμστερνταμ, της Αθήνας, των Βρυξελλών, της Μαδρίτης, του Μιλάνου, του Μονάχου, της Στοκχόλμης και της Ζυρίχης, με τη συμμετοχή 5.000 ταξιδιωτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 54% των Ελλήνων ταξιδιωτών συλλέγει γενικές πληροφορίες για τον τόπο προορισμού του, όταν το αντίστοχο ποσοστό για τους Ιταλούς είναι 90%, για τους Βέλγους 88%, για τους Γερμανούς 85% και για τους Ελβετούς 83%. Επιπλέον, μόνο ένας στους πέντε Ελληνες ταξιδιώτες (21%) ζητεί ιατρική συμβουλή πριν ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου για μεταδοτική νόσο. Σε «χειρότερη» θέση βρίσκονται μόνο οι Ισπανοί (αντίστοιχο ποσοστό 19%), ενώ, αντίθετα, το 83% των Βέλγων έχει αναζητήσει συμβουλές προκειμένου να προστατεύσει την υγεία του.

Οι Ελληνες ταξιδιώτες φαίνεται ότι αψηφούν τον κίνδυνο μόλυνσης από την ηπατίτιδα A, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητά τους (97%) δεν λαμβάνει μέτρα πρόληψης της νόσου (π.χ. εμβολιασμός). Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά των Ισπανών και των Ιταλών ταξιδιωτών που «αψηφούν» τον κίνδυνο και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας (96% και 94% αντίστοιχα).

Τέλος, το 75% των Ελλήνων ταξιδιωτών δήλωσε ότι αγνοεί τον κίνδυνο να προσβληθεί από ελονοσία κατά την επίσκεψή του σε χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος και κατά συνέπεια δεν φρόντισε να προμηθευτεί τα ειδικά δισκία αντιμετώπισής της. Καλύτερα προετοιμασμένοι είναι οι Βέλγοι (μόλις το 14% δεν είχε προμηθευτεί δισκία), οι Ολλανδοί (25%) και οι Γερμανοί (26%).

«Οι συνέπειες μίας σχετιζόμενης με το ταξίδι νόσου μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τον ταξιδιώτη», σχολίασε ο διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου και επιστημονικός συντονιστής της έρευνας στην Ελλάδα, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος. «Ακόμα μεγαλύτερος όμως», προσθέτει «είναι ο κίνδυνος ο ταξιδιώτης, αφότου επιστρέψει, να μολύνει και τους οικείους του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής πριν από ένα ταξίδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή