«Κουφοντίνα, πες τα όλα»…

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» ζήτησε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Μιχάλης Μαργαρίτης από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, εν όψει της σημερινής πολυαναμενόμενης απολογίας του «Λουκά» της 17Ν.

Νωρίς χθες το πρωί ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε στον Κουφοντίνα τις προσδοκίες που έχει ο ίδιος «αλλά και όλη η κοινωνία» από τον κατηγορούμενο, ο οποίος όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία είναι μάλλον ο πλέον κατάλληλος για να φωτίσει τα κίνητρα και τη δράση της οργάνωσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος προέτρεψε τον κατηγορούμενο να μην φοβηθεί να έρθει σε ρήξη με το δικαστήριο αρκεί να αποφύγει τη… ρήξη με την αληθεια.

«Ρήξη με το δικαστήριο ναι, ρήξη με την αλήθεια όχι. Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πω ότι το δικαστήριο αλλά και η ελληνική κοινωνία περιμένει από εσάς που δέχεστε ότι είστε στην οργάνωση και παραδοθήκατε, να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα για το ποιες συνθήκες προκάλεσαν τη δημιουργία της οργάνωσης, ποια η ιδεολογική προέλευση των ατόμων που συμμετείχαν και ποιες οι ψυχικές διεργασίες που από την επαναστατική ιδεολογία οδήγησαν στην ατομική βία και στο πέρασμα του ποινικού κώδικα», είπε ο κ. Μαργαρίτης απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο, ενώ ο ίδιος μίλησε και για την ιστορική αξία της δίκης. «H δίκη έχει μια ιστορική σημασία και για την οργάνωση την ίδια. Περιμένω να εξηγήσετε για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά, γιατί έδρασε η οργάνωση. Και λέτε ό,τι θέλετε… Μην φοβηθείτε τη ρήξη με το δικαστήριο…».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έδειξε χθες να συμφωνεί με τον πρόεδρο, ωστόσο, αυτό θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευσθεί από τη στάση που θα τηρήσει σήμερα με την απολογία του και από το σε ποιες ερωτήσεις θα απαντήσει. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι ο «Λουκάς» δεν πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα αφορούν συγκατηγορουμένους του και γενικότερα μέλη της οργάνωσης, καθώς και σε ερωτήσεις που θα αφορούν το εκτελεστικό μέρος των ενεργειών της 17N. Αλλωστε, αυτή είναι η στάση που έχει τηρήσει από την ημέρα της σύλληψής του και όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δεν προτίθεται να αλλάξει γραμμή από αυτή μέχρι τέλους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου αρκετές φορές έχει επισημάνει κατά τη διάρκεια της δίκης την ιδιαίτερη «συμπάθεια» που έχει στο πρόσωπο του Κουφοντίνα, καθώς και την καλή συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ τους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει χθεσινό περιστατικό κατά το οποίο ο πρόεδρος απήυθυνε τον λόγο προς τον Κουφοντίνα και εκείνος σηκώθηκε από το εδώλιο για να απαντήσει. «Μην σηκώνεστε κ. Κουφοντίνα. Καθίστε εσείς, δεν φαίνεται από αυτό ο σεβασμός», ήταν η αντίδραση του προέδρου. O κ. Μαργαρίτης πάντως δεν φαίνεται να συνεννοείται εξίσου καλά με την συνήγορο υπεράσπισης του Κουφοντίνα την κ. Ιωάννα Κούρτοβικ με την οποία, αν και όπως έχει δηλώσει πολλάκις την εκτιμά, έρχεται συχνά σε ρήξεις.

Μία εξ αυτών ήταν και η χθεσινή με αφορμή την αντιμετώπιση των μαρτύρων υπεράσπισης από το δικαστήριο, αλλά και την αναφορά που έκανε σε δήλωση του δημάρχου Κορυδαλλού ο οποίος πάντρεψε το ζεύγος Κουφοντίνα- Σωτηροπούλου. «Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά. Τι λέτε τώρα, εγώ θέλω έγγραφα όχι δηλώσεις. Δεν έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό και δεν έχετε συναίσθηση του τι κάνετε τώρα.

Εγώ σας λέω αν έχετε έγγραφα και εσείς μού λέτε τα ίδια… Λυπάμαι, αλλά δεν έχουμε κοινή γλώσσα συνεννόησης…». Από την πλευρά της η συνήγορος επέμεινε ζητώντας την προσοχή του προέδρου και προσθέτοντας ότι «αν δεν ακούω εγώ δεν έχει σημασία, αλλά αν δεν ακούτε εσείς…».

Σε άλλο σημείο η κ. Κούρτοβικ απευθυνόμενη στον εισαγγελέα της έδρας έκανε λόγο για μεροληψία από μέρους του προς τους μάρτυρες και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, λέγοντας ότι «πέρασαν από το βήμα επιφανείς προσωπικότητες που έτυχαν προσβλητικής συμπεριφοράς».

Αμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση του κ. Μαργαρίτη, ο οποίος υπενθύμισε ότι κάποιοι μάρτυρες χαρακτήρισαν «μαριονέτες» τα μέλη του δικαστηρίου, δείχνοντας έτσι την απαξίωσή τους, τόσο στους ίδιους όσο και στην απόφαση του δικαστηρίου.

Κριτική σε όλους και για όλα από τον «Λουκά»

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας και οι συλλήψεις ατόμων ως μελών της 17είχαν γίνει μέρος της… καθημερινότητάς μας, το πανελλήνιο περίμενε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τη σύλληψη του στρατολόγου, κατά τις διωκτικές αρχές, της οργάνωσης, Δημ. Κουφοντίνα. Στις 5 Σεπτεμβρίου και ενώ τα σενάρια για το πού βρίσκεται και ποιοι τον κρύβουν είχαν φουντώσει, εκείνος έκανε την έκπληξη και παραδόθηκε στις Αρχές.

Αυτό που έκανε αίσθηση από την αρχή ήταν ότι σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι υπήρξαν λαλίστατοι, εκείνος αν και βρέθηκε αντιμέτωπος με 84 κακουργήματα, που αφορούν σε πάνω από 90 χτυπήματα της οργάνωσης, υπήρξε λακωνικότατος. «Δεν θα απαντήσω» και «αρνούμαι» είναι οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε κατά κόρον όσες φορές βρέθηκε απέναντι στις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Ωστόσο, ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πράξεων της 17N, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναφερθεί σε συγκατηγορουμένους του αλλά και σε συγκεκριμένες πράξεις. Αξιοπρόσεκτη είναι και η στάση που τήρησε ως προς τη σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου, την οποία, όσες φορές του δόθηκε η ευκαιρία, υπερασπίστηκε, αλλά και η… αλλαγή στάσης των συγκατηγορουμένων του αμέσως μετά την παράδοσή του. Μέχρι σήμερα και μάλλον μέχρι τέλους, ο Κουφοντίνας τηρεί την ίδια γραμμή. Αυτό που άλλαξε όμως είναι η λακωνικότητα που είχε διαφανεί μέσα από τις απολογίες του. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο «Λουκάς» ήταν αυτός που έκανε τις περισσότερες παρεμβάσεις, είτε για να υπερασπιστεί την τακτική και την ιδεολογία της οργάνωσης είτε για να σχολιάσει πολιτικά θέματα της επικαιρότητας (π.χ. πόλεμος στο Ιράκ και ανάληψη καθηκόντων γραμματέα ΠΑΣΟΚ από τον τέως υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή