Την άνοιξη 2004 «χτυπάμε» το Εβερεστ

Την άνοιξη 2004 «χτυπάμε» το Εβερεστ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επόμενος στόχος το Εβερεστ, την άνοιξη του 2004» για τους Ελληνες ορειβάτες, που επέστρεψαν προχθές έπειτα από περιπέτεια ενάμιση μήνα στις κορυφές των Ιμαλαΐων. H ελληνική ορειβατική αποστολή, αποτελούμενη από τους: Γιώργο Αργύρη, Γιάννη Τήλιο, Τασία Ηλιοπούλου, Κυριάκο Ονισηφόρου, Τάκη Παπακωνσταντίνου και με αρχηγό τον βετεράνο ορειβάτη Κώστα Τσιβελέκα, είχε ξεκινήσει πριν από 48 ημέρες να κατακτήσει το Board Peak των Δυτικών Ιμαλαΐων, σε ύψος 8.047 μ.!

Η ομάδα προσέγγισε το βουνό μέσω του παγετώνα Baltoro -τον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μήκους 85 χλμ.- και «πολιόρκησε» την κορυφή επί 48 συνεχείς ημέρες. Με το βουνό «παρθένο» ορειβατικά λόγω του πολέμου στο Αφγανιστάν, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν σχοινιά από άλλους ορειβάτες, στις 12 Ιουλίου οι Ελληνες ορειβάτες μαζί με δύο άλλες αποστολές Τσέχων και Κορεατών επιχείρησαν την τελική εξόρμηση. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το φοβερό ψύχος και τους πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους, η ομάδα έφτασε έως τα 7.900 μέτρα. Ωστόσο, μόλις 150 μ. πριν από την κορυφή-στόχο, η σφοδρή χιονοθύελλα και η ένταση του ανέμου που έφθανε τα 140 χλμ. την ώρα, έκαναν τους ορειβάτες να σταματήσουν. Οπως λέει στην «K» ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής, «οι συνθήκες έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή μας και ως γνωστόν καλός ορειβάτης είναι ο… ζωντανός ορειβάτης. Χρειάζεται σεβασμός στο βουνό».

Στη συνέχεια, η εξαμελής αποστολή κατέκτησε το πέρασμα Contokoro-La 6.000 μ., όπου ύψωσε την ελληνική σημαία, το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής ορειβασίας πλάι στην ελληνική κυμάτισε και η κυπριακή, αφού στην αποστολή συμμετείχε και Κύπριος ορειβάτης (Ονισηφόρου). «Σε μια κατεξοχήν ορεινή χώρα όπως η Ελλάδα, η ορειβασία θα πρέπει να αποτελεί λαϊκό άθλημα, τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τα βουνά», λέει ο κ. Τσιβελέκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή