Το μεγάλο άνοιγμα των AEI

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα σημαντικό βήμα, η επιτυχία του οποίου θα ανοίξει νέους δρόμους για τα ελληνικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα τη συμφωνία του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ με την ιστορική Γαλλική Εθνική Σχολή Γεφυρών και Οδοστρωμάτων (Ecole Nationale des Ponts et Chaussees – ENPC). Επίσης, και το υπουργείο Παιδείας επικροτεί ανάλογες συμπράξεις και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «K», θα ενισχυθούν με κονδύλια του νέου ΚΠΣ συνεργασίες ελληνικών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα μεταξύ ελληνικών και γαλλικών ΑΕΙ.

Βάσει της συμφωνίας, το πλήρες κείμενο της οποίας παρουσίασε χθες η «K», από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2003 – 2004 φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αφού έχουν ολοκληρώσει το τρίτο έτος των σπουδών τους, θα μπορούν να φοιτούν στη γαλλική σχολή. Το αντίστροφο θα ισχύει για τους Γάλλους φοιτητές.

Ειδικότερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Βασίλειος Μπένος ανέφερε χθες στην «K» ότι η συμφωνία αποτελεί ένα δείγμα της ποιότητας των ελληνικών AEI και αποτελεί αναγνώριση της ανταγωνιστικότητας των πανεπιστημίων μας στον χώρο της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Μάλιστα, τόνισε ότι εξετάζεται και από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιώς η ανάπτυξη ανάλογων συνεργασιών (σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο) με γαλλικά ή γερμανικά πανεπιστήμια.

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών -το οποίο συμμετέχει ήδη σε διεθνές δίκτυο πανεπιστημίων για μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων- κ. Γεώργιος Βενιέρης, μιλώντας στην «K» χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «το μεγαλύτερο άνοιγμα της εκπαίδευσης μας προς την Ευρώπη». «Δίνει ένα διεθνές – ευρωπαϊκό στίγμα. Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα συμβάλει στο να αποκομιστούν οφέλη και εμπειρία για μελλοντικές συμπράξεις, τόσο από την πλευρά των σπουδών όσο και για τα διαχειριστικά ζητήματα που θα ανακύψουν», τόνισε.

«Βήμα υλοποίησης της ευρωπαικής ενοποίησης», θεωρεί τη συμφωνία ΕΜΠ – ENPC ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. «Είναι ένα πρώτο βήμα συνεργασιών και στις προπτυχιακές σπουδές», ανέφερε σημειώνοντας ότι έως τώρα έχουν επιλεγεί οι συνεργασίες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, διότι θεωρείται ότι οι απόφοιτοι είναι επιστημονικά πιο ώριμοι και έτσι είναι ευκολότερο να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις σπουδές στο εξωτερικό.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστος Νικολάου, δήλωσε στην «K» ότι ήδη η σύγκλητος του ιδρύματος ενέκρινε ένα πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα με το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι το εγχείρημα του ΕΜΠ θα αποτελέσει τον «πιλότο» για ανάλογες συνεργασίες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι συμπράξεις AEI είναι ευκολότερες σε μεταπτυχιακό και -ακόμη περισσότερο- σε διδακτορικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή