Αντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παράξενο, αλλά αν ήθελε να δώσει κάποιος έναν ορισμό για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα -όπως συχνά το αποκαλούν- θα δυσκολευόταν πολύ. Κι αυτό γιατί η κατάσταση αυτή ορίζεται, αφού προηγουμένως έχουμε αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές παθήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που να δικαιολογεί την εμφάνισή του και γι’ αυτό άλλωστε δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Δυστυχώς, αν και ταλαιπωρεί τρεις φορές περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άντρες, δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να βοηθά στη διάγνωση του συνδρόμου. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η «επικίνδυνη» περίοδος είναι μεταξύ 15 και 40 ετών. H αιτία για την εμφάνιση του προβλήματος παραμένει άγνωστη, ωστόσο το στρες καθώς και ο τρόπος ζωής φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τα συμπτώματα

Εκτός από τον έντονο μετεωρισμό, φούσκωμα, στα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνονται:

– Περιοδικές κρίσεις δυσκοιλιότητας

– Διάρροια

– Πόνος στο υπογάστριο

Οι αιτίες είναι άγνωστες, όλοι όμως συμφωνούν ότι η ένταση και το άγχος έχουν άμεση σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου.

Η πρόληψη

Οι σωστές διαιτολογικές συνήθειες καθώς και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάστασης. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι:

– H πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή που περιλαμβάνει ανεπεξέργαστες τροφές (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) βοηθάει.

– Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι. Ενδείκνυται λοιπόν περιορισμός στην κατανάλωση τυριών, γάλακτος, σοκολάτας, βουτύρου και κρέμας για λίγες εβδομάδες έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν με την απουσία τους υπάρχει κάποια βελτίωση.

– Το κόκκινο κρέας, και όχι μόνο το βοδινό, μπορεί να «αναστατώσει» το έντερο στα άτομα που είναι επιρρεπή στη σπαστική κολίτιδα.

– Σημαντική βοήθεια στην κινητικότητα του εντέρου προσφέρει η μέντα.

– Το στρες είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

– H άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου μειώνοντας το φούσκωμα. Αντίθετα, η νικοτίνη διεγείρει τους υποδοχείς στο έντερο επιδεινώνοντας την κατάσταση.

– Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να διεγείρουν ελαφρώς τη λειτουργία του εντέρου.

– Το τσάι και ο καφές καλό είναι να αποφεύγονται. Το τσάι περιέχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τον καφέ. Και τα δύο, λοιπόν, διεγείρουν την εντερική λειτουργία προκαλώντας διάρροια στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καφές περιέχει και μια άγνωστη ουσία, η οποία είναι υπεύθυνη για τις κράμπες του εντέρου.

Φροντίδα η φαρμακευτική αγωγή

– H λήψη φαρμάκων είναι η τελευταία λύση και η βελτίωση είναι προσωρινή. H κωδεΐνη ανακουφίζει από τους σπασμούς, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Το λάδι μέντας είναι το βασικό συστατικό αρκετών φαρμάκων που συνταγογραφούνται από τον γιατρό για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ενώ τα αντιδιαρροϊκά χάπια και υπακτικά βοηθούν, εν τούτοις η μακροπρόθεσμη λήψη τους επιδεινώνει το πρόβλημα.

– O πόνος και η δυσφορία που δημιουργεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να ανακουφιστεί με μια θερμοφόρα (ή ένα μπουκάλι με καυτό νερό) στην περιοχή του στομάχου.

Δείτε τον γιατρό σας, αν:

– Υστερα από δύο εβδομάδες αυτοφροντίδας τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

– Υπάρχει αίμα στις κενώσεις.

– Τα κόπρανα είναι σκούρα μαύρα ή βλεννώδη.

– Παρατηρείται ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή