Τον Σεπτέμβριο βγαίνει από τη νάρκη το Αττικό Νοσοκομείο

Τον Σεπτέμβριο βγαίνει από τη νάρκη το Αττικό Νοσοκομείο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του σε ασθενείς προς νοσηλεία το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετεγκατάστασης σε αυτό, του πρώτου κύματος πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων.

Ηδη, αυτή τη στιγμή, δύο πανεπιστημιακές κλινικές έχουν αναλάβει την ευθύνη των αντίστοιχων εξωτερικών ιατρείων, ενώ παράλληλα γίνονται τροποποιήσεις στους χώρους του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις ανάγκες των πανεπιστημιακών κλινικών. Ωστόσο, κομβικό σημείο για τη λειτουργία των κλινικών παραμένει η κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τα εξωτερικά ιατρεία

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν στο Αττικό, εξωτερικά ιατρεία σχεδόν όλων των ειδικοτήτων, ενώ έχουν αναλάβει ήδη την κλινική ευθύνη εξωτερικών ιατρείων η B΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική που τελεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Σ. Ράπτη, και η Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική, υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Γιαμαρέλλου, οι οποίες άλλωστε είναι μεταξύ των κλινικών που θα στελεχώσουν σε πρώτο στάδιο το Αττικό. Αλλες πανεπιστημιακές κλινικές που είναι «καθ’ οδόν» για το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι είναι το B΄ Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο και η B΄ Ουρολογική κλινική του Σισμανογλείου, η A΄ Ορθοπεδική από το KAT, η Γ΄ Χειρουργική από το «Σωτηρία» και η Γ΄ Χειρουργική από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Οπως επισημαίνει μιλώντας στην «K», η πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αμαλία Αστερίου, παράλληλα έχουν ιδρυθεί και νέες πανεπιστημιακές κλινικές, και συγκεκριμένα B΄ Δερματολογική, B΄ Οφθαλμολογική και B΄ ΩΡΛ, οι οποίες προβλέπεται να εγκατασταθούν στο Αττικό, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Οσον αφορά στη λειτουργία των κλινικών, η κ. Αστερίου επισημαίνει ότι προς το παρόν υπάρχουν ελλείψεις σε έμψυχο υλικό και για να ξεκινήσει η λειτουργία των κλινικών θα πρέπει σαφώς να δουλέψουν τα εργαστήρια, ενώ ειδικά για τη λειτουργία των χειρουργικών τμημάτων χρειάζεται να επανδρωθεί η αναισθησιολογική μονάδα.

Πάντως, ένα βασικό κομμάτι για τη λειτουργία των κλινικών είναι και υλικοτεχνικές υποδομές. Ετσι, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τροποποίησης των χώρων που θα στεγασθούν οι κλινικές, αλλά και η αντικατάσταση του μαγνητικού τομογράφου του νοσοκομείου με το αντίστοιχο αναβαθμισμένο μηχάνημα που βρίσκεται στο Σισμανόγλειο. Το ζήτημα, μάλιστα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του συντονιστή ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, που κάνει λόγο για ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή παρέμβαση, με δεδομένο ότι οι σχετικές εργασίες θα κοστίσουν περί τα 170.500 ευρώ και θα διαρκέσουν 8 – 10 εβδομάδες. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο μαγνητικός τομογράφος του Σισμανόγλειου ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το Σισμανόγλειο ίσως και να μην έχει άμεση ανάγκη μαγνητικού τομογράφου, καθώς δεν έχει νευροχειρουργική κλινική, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως, π.χ., το Ασκληπιείο Βούλας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο που αφορούσε στην αμφίδρομη μεταφορά των δύο μηχανημάτων, φαίνεται ότι δεν θα εφαρμοσθεί στο σύνολό του, αφού ο μαγνητικός τομογράφος του Αττικού είναι πολύ μεγάλος για να χωρέσει στο σχετικό θάλαμο του Σισμανόγλειου. Κατόπιν τούτου, ο τομογράφος του Αττικού δεν αποκλείεται τελικά να αποθηκευτεί σε χώρο του νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή