Πρωταγωνιστές οι μετανοημένοι

Πρωταγωνιστές οι μετανοημένοι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφισβήτητα ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός είναι κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση της 17N. O μεν πρώτος «ήταν η αιτία του ξηλώματος της οργάνωσης που υπηρέτησε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εισαγγελέας της δίκης κ. Βασ. Μαρκής. O δεύτερος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ιδιαίτερα στην απολογία του, έδωσε το στίγμα της οργάνωσης και προσπάθησε να «αγιάσει» τα μέσα που χρησιμοποίησε η 17στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης ιδεολογίας.

Ωστόσο, οι επί της ουσίας πρωταγωνιστές αυτής της δίκης θα είναι οι Πάτροκλος Τσελέντης, Κωνσταντίνος Τέλιος, Θωμάς Σερίφης και Σωτήρης Κονδύλης. Κι αυτό γιατί αν και μειοψηφία, αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα» των «μετανοημένων», οι οποίοι από την ημέρα της σύλληψής τους μέχρι και σήμερα, μια ανάσα από τις απολογίες τους, τηρούν την ίδια στάση και επιβεβαιώνουν τις προανακριτικές απολογίες τους. Από τα λεγόμενά τους θα εξαρτηθεί η τύχη πολλών συγκατηγορουμένων τους, οι οποίοι αρνούνται πλέον τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, ενώ είναι βέβαιο ότι και οι τέσσερις θα δεχθούν καταιγισμό ερωτήσεων για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε, στον οποίο έχουν αναφερθεί προανακριτικά και ανακριτικά.

Ειδικότερα:

– O Πάτροκλος Τσελέντης κατά την έναρξη της δίκης επανέλαβε ότι υπήρξε μέλος της 17από το 1983 έως το 1988 και επιβεβαίωσε τα όσα έχει πει ανακριτικά και προανακριτικά για συγκεκριμένες ενέργειες αλλά και για συγκατηγορουμένους του. O Τσελέντης αναφέρεται και στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο με το κωδικό όνομα «Πέτρος», τον οποίο, όπως υποστηρίζει, γνώρισε μέσω Κουφοντίνα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία», είχε πει προανακριτικά ο Τσελέντης, «με εντυπωσίασε γιατί μιλούσε με αριστερή πολιτική συγκρότηση, με παιδεία και ανάλογο ύφος. Κατά τον Τσελέντη, ο Γιωτόπουλος ανήκει στην ηγετική ομάδα.

– O Σωτήρης Κονδύλης κατά την έναρξη της δίκης περιορίστηκε να επιβεβαιώσει τις προανακριτικές και ανακριτικές απολογίες του στις οποίες αναφέρεται σε συγκατηγορουμένους του, μεταξύ των οποίων ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Κουφοντίνας, αλλά και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. «Τον Αλέκο Γιωτόπουλο, που εμφανιζόταν με το όνομα «Λάμπρος», τον είχα δει σε παρέες περίπου έξι με οκτώ φορές, μία φορά κάθε δύο χρόνια και τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθόλου. Φαινόταν πρόσωπο μορφωμένο, γνώριζε Γαλλικά και εγώ τον θεωρούσα καθηγητή από τη μόρφωσή του.

Να σημειωθεί ότι ο Κονδύλης αναφέρεται προανακριτικά και στον τελευταίο συλληφθέντα ως μέλος της 17Κώστα Αβρααμίδη, του οποίου η υπόθεση εκκρεμεί στην ανάκριση. Τον αναφέρει με το κωδικό όνομα «Κώστας ο Πόντιος».

– O Κωνσταντίνος Τέλιος κατά την έναρξη της διαδικασίας υπογράμμισε ότι είχε μόνο φυσική συμμετοχή σε συγκεκριμένες ενέργειες της 17N, ενώ επιβεβαίωσε τα όσα έχει υποστηρίξει προανακριτικά για τους συγκατηγορουμένους του Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, Δημήτρη Κουφοντίνα, Ηρακλή Κωστάρη και Βασίλη Τζωρτζάτο. Αναφέρεται στον «Λάμπρο», τον οποίο, όμως, δεν αναγνωρίζει. «Οι συζητήσεις μας γίνονταν με κουκούλες ή με μεσολάβηση ημιδιαφανούς πόρτας. Ουσιαστικά έχω ακούσει μόνο τη φωνή του, λέει.

– Τέλος, ο Θωμάς Σερίφης υποστηρίζει ότι αποχώρησε από την οργάνωση το 1993, ενώ προανακριτικά και ανακριτικά αναφέρεται στους Κουφοντίνα, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Θεολόγο Ψαραδέλλη, Ηρακλή Κωστάρη και Κώστα Καρατσώλη. Για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο λέει χαρακτηριστικά ότι τον συνάντησε για πρώτη φορά σε ταβέρνα της Δραπετσώνας μαζί με τον «Φώτη», δηλαδή τον Θεολόγο Ψαραδέλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή