H κρίσιμη εβδομάδα για τη 17N

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «ιερότερη στιγμή», σύμφωνα και με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, βρίσκεται πλέον η δίκη της 17N, καθώς από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων ως μελών της. H αρχή έγινε με την επεισοδιακή απολογία του «επιχειρησιακού αρχηγού της οργάνωσης» Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πέραν του εντυπωσιασμού που επιχείρησε -και ώς ένα βαθμό πέτυχε-, ο «Λουκάς» έδωσε έστω και σε γενικές γραμμές πληροφορίες για την οργάνωση, ενώ εν μέρει αθώωσε και εν μέρει «έκαψε» τον φερόμενο ως αρχηγό Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Κατά τον Δ. Κουφοντίνα, στην οργάνωση δεν υπήρχε ηγετική φυσιογνωμία, ως εκ τούτου η κατηγορία για τον Γιωτόπουλο «θολώνει». Ωστόσο, «τα μέλη με σημαντικό ρόλο είχαν κλειδιά από τις γιάφκες», κάτι που μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» από το δικαστήριο εις βάρος του Γιωτόπουλου. O Λουκάς «απάλλαξε» και τον Διονύση Γεωργιάδη, λέγοντας ότι δεν αποτελεί ενέργεια της 17η έκρηξη σε τράπεζα για την οποία κατηγορείται.

Από την πλευρά του ο Σάββας Ξηρός, αν και δεν έχει ακόμη κριθεί το αν θα απολογηθεί, φρόντισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για την ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών να «βοηθήσει» πέραν του Γιωτόπουλου και τον Βασίλη Τζωρτζάτο.

Οπως και να έχει, τα «σπουδαιότερα» έπονται, καθώς καταλυτικές θα είναι οι απολογίες των μετανοημένων K. Τέλιου, Π. Τσελέντη και Σ. Κονδύλη.

Εν τω μεταξύ, το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την κορύφωση της δίκης φαίνεται να έχει «δώσει θάρρος» στον αντεξουσιαστικό χώρο, που δειλά δειλά έχει αρχίσει και πάλι να επαναδραστηριοποιείται. Χαρακτηριστική η ρίψη μολότοφ στην Εμπορική Τράπεζα τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης και ο εμπρησμός περιπολικού την επόμενη μέρα έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Οι απολογίες των «πρώτων»

«Στην επαναστατική αριστερά υπάρχει αλλεργία στους αρχηγούς και τα καπελώματα». «Οποιος είχε σημαντικό ρόλο είχε και κλειδιά». Οι παραπάνω αποτελούν δύο από τις χαρακτηριστικές απαντήσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα, οι οποίες ήταν μεν γενικές έως ασαφείς, ωστόσο μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες για την κρίση του δικαστηρίου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, πέρα από την προσπάθεια ένδυσης του κύκλου αίματος της 17με ιδεολογικό μανδύα και την ανάληψη εξ ολοκλήρου του δυσβάσταχτου ποινικού φορτίου της δράσης της οργάνωσης, έδωσε πληροφορίες για τη λειτουργία της. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα χρήματα των ληστειών και πού κατέληξαν αυτά, ο Κουφοντίνας υποστήριξε ότι «είμαστε δημοκρατική οργάνωση, υπονοώντας ότι όλοι είχαν μερίδιο, ενώ ως προς τα περίφημα περιφερειακά μέλη σημείωσε ότι «δεν θα παίρναμε κάποιον να συμμετάσχει σε κορυφαία δραστηριότητα. Βέβαια σε χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και αν οι συνθήκες το επέβαλαν, δεν θα το απέκλεια». O ίδιος αποπειράθηκε να «σώσει» κάποιους εκ των συγκατηγορουμένων του – τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και τον Διονύση Γεωργιάδη.

Το ίδιο έκανε και ο Σάββας Ξηρός την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος μπορεί μεν να αρνήθηκε να απολογηθεί, δεδομένου ότι εκκρεμεί το θέμα των προανακριτικών απολογιών του, ωστόσο φρόντισε να ενημερώσει το δικαστήριο ότι ο Βασίλης Τζωρτζάτος δεν συμμετείχε στο χτύπημα κατά του βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου («εγώ πυροβόλησα τον κ. Παπαδημητρίου, δεν υπήρχε Τζωρτζάτος. Ημουν εγώ με ένα 45άρι και ένα 38άρι») ούτε στη δολοφονία Μπακογιάννη, πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.

Ο Σάββας Ξηρός αναφέρθηκε και στο περίφημο σχεδιάγραμμα με συνδεσμολογία εκρηκτικού μηχανισμού το οποίο φέρεται να έχει καταρτιστεί από τον Τζωρτζάτο, λέγοντας «ότι δεν κάνει ούτε για χαρτί τουαλέτας και είναι παντελώς άχρηστο». O αγιογράφος της 17«μερίμνησε» και για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο υπονοώντας ότι οι διωκτικές αρχές ουσιαστικά τοποθέτησαν τα περίφημα κλειδιά της Δαμάρεως στο σπίτι του. Κάλυψη στον Γιωτόπουλο προσέφερε εμμέσως πλην σαφώς και ο Κουφοντίνας, υποστηρίζοτας ότι στην οργάνωση ελάμβαναν τις αποφάσεις συλλογικά. Ωστόσο, σημείωσε ότι «όποιος είχε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε και κλειδιά», δίνοντας στο δικαστήριο ένα στοιχείο που μπορεί να αποβεί «μοιραίο» για τον αρχηγό.

Ο «Λουκάς», τέλος, κάλυψε και τον «Βενιαμίν» της οργάνωσης Διονύση Γεωργιάδη, λέγοντας ότι η έκρηξη της Alpha Bank στις 22.6.98 για την οποία κατηγορείται «δεν είναι ενέργεια της 17N».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή