90 τόννοι εμφιαλωμένο νερό κατασχέθηκαν από τον ΕΦΕΤ

90 τόννοι εμφιαλωμένο νερό κατασχέθηκαν από τον ΕΦΕΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την εμπορία και διακίνηση τροφίμων δεν είναι όπως φαίνεται «πρώτη προτεραιότητα». Οπως συνάγεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2003, σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και πώλησης τροφίμων, το 6,5% αυτών δεν τηρούν τις συνθήκες υγιεινής, πωλούν τρόφιμα που δεν είναι ασφαλή ή έκαναν κάποια παράβαση που αφορά την επισήμανση των τροφίμων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι από τους105 τόννους τροφίμων που κατασχέθηκαν ως ακατάλληλα οι 90 τόννοι ήταν εμφιαλωμένα νερά και μάλιστα σε μια εποχή που η κατανάλωσή τους δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Οι υπόλοιπες ποσότητες που κατασχέθηκαν αφορούσαν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Εφόσον, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι έλεγχοι αφορούν την ενίσχυση του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων εν όψει του 2004, το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Κατά το συγκεκριμένο εξάμηνο ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη, τις περιοχές δηλαδή που λειτουργούν παραρτήματα του Οργανισμού καθώς δεν έχει επεκταθεί η λειτουργία του σε όλη την Ελλάδα αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή του. Πραγματοποιήθηκαν 5.032 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, οι 269 από τους οποίους μετά συγκεκριμένες καταγγελίες. Οι έλεγχοι αφορούσαν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (χώρους μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, κυλικεία, νοσοκομεία), λιανικού εμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κεντρικές αγορές) παρασκευαστήρια λιανικής πώλησης (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία), χώρους παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων (αρτοβιομηχανίες, εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος) και σημεία διανομής και μεταφοράς τροφίμων. Διαπιστώθηκαν 332 παραβάσεις που κυρίως αφορούσαν την τήρηση των κανόνων υγιεινής και τη διάθεση ακατάλληλων τροφίμων.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι στο 1/3 των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν χρειάστηκε να γίνει κάποια επισήμανση που αφορούσε την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, την υγιεινή και τη σωστή λειτουργία των συστημάτων HACCP, εξαιρετικά σημαντικών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Τα μεγαλύτερο ποσοστό των παραβάσεων 27% αφορά τις μονάδες παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων που περιλαμβάνονται σε μεγαλύτερες μονάδες, όπως εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος ή τυποποιητήρια ελαιολάδου, ενώ το μικρότερο ποσοστό παραβάσεων, 2% καταγράφηκε σε χώρους μαζικής εστίασης. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ οι παραβάσεις αποδίδονται κυρίως στην ελλιπή κατάρτιση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρεί ή να ελέγχει την κατάσταση των προϊόντων που παρέχει ή στην ελλιπή εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου που κάθε επιχείρηση πρέπει να διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή