Τα Μαθηματικά; Μεράκι, ποίηση, τρέλα

Τα Μαθηματικά; Μεράκι, ποίηση, τρέλα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αμφίδρομη «ερωτική» σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στους Ελληνες μαθητές και τα Μαθηματικά. Στη γοητεία που ασκούν οι αριθμοί έχουν ήδη υποκύψει από τα πρώτα μαθητικά τους χρόνια, ενώ για το χρόνο και τη σκέψη που έχουν αναλώσει εισέπραξαν ως ανταπόκριση και ανταμοιβή σημαντικές διακρίσεις στην πρόσφατη Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στο Τόκιο.

Πέντε μετάλλια και μία εύφημο μνεία

Εξι αγόρια, ηλικίας 16 – 17 ετών κατέκτησαν πέντε μετάλλια (ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα) και μία εύφημο μνεία, «ανεβάζοντας» έτσι τη χώρα μας στην τέταρτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 30ή στον κόσμο ως προς τις μαθηματικές επιδόσεις. Από τους 500 εφήβους, που διακρίθηκαν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα, μόλις οι 34 ήταν κορίτσια.

Χθες, οι βραβευθέντες επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος αφού τους συνεχάρη, τους χάρισε το βιβλίο «Οι μαθηματικοί» και εξέφρασε την περηφάνια που αισθάνεται τόσο ο ίδιος όσο και η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα για τις επιδόσεις τους. «Οι υψηλές διακρίσεις είναι η απόδειξη αυτών που υποστηρίζαμε πριν από δύο χρόνια, ότι η χώρα μας καλλιεργεί σε βάθος τις μαθηματικές σπουδές», τόνισε ο κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο ίδιος δεν υπήρξε καλός στα Μαθηματικά.

«Από τις επισκέψεις μου στα σχολεία, παρακολουθώντας τα λογισμικά προγράμματα και τα Μαθηματικά να διδάσκονται με παραστάσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διαπίστωσα ότι στερήθηκα της δυνατότητας να ερωτευθώ τα Μαθηματικά. Οπως μάλιστα είχε πει μια μεγάλη Αμερικανίδα ποιήτρια «μόνο ο Ευκλείδης είδε γυμνή την ομορφιά».

Αυτήν την ομορφιά αποτύπωσαν με μια φράση οι έξι μαθητές που αγάπησαν τα Μαθηματικά και διακρίθηκαν.

Για τον Ευάγγελο Ρούτη, «τα μαθηματικά είναι ποίηση», ενώ για τον Μιχάλη Ρασσιά, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο «τα μαθηματικά είναι ένας μαγικός κόσμος, όπου άνετα μπορεί κανείς να χαθεί». O Μιχάλης Παπαλάμπρος θεωρεί ότι «τα Μαθηματικά είναι φαντασία και δημιουργικότητα», ενώ για τον Ανδρέα Γαλάνη είναι «μεράκι και τρέλα». Τη δυνατότητα να κατανοήσεις καλύτερα τον κόσμο προσφέρει η επαγωγική σκέψη των Μαθηματικών, πιστεύει ο Στέφανος Αρετάκης, ενώ για τον Αθανάσιο Παπαϊωάννου είναι «πάνω απ’ όλα χαρά και απόλαυση».

Σπουδαία εμπειρία

Οι έξι βραβευθέντες, που φοιτούν σε σχολεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας συμφώνησαν ότι η Μαθηματική Ολυμπιάδα ήταν μια σπουδαία εμπειρία και τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν πρωτότυπα, όχι πολύ διαφορετικά από τα ελληνικά δεδομένα. Παρότι αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στα Μαθηματικά, δεν παραλείπουν, όπως είπαν, να αναπτύξουν δημιουργικά και άλλες πλευρές της προσωπικότητάς τους, πέρα από τη μαθητική τους ιδιότητα. Εκτός από τις ικανότητες των Ελλήνων στα Μαθηματικά, ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι ανάλογες διακρίσεις είχε η χώρα μας πριν από 20 ημέρες στην Ολυμπιάδα της Χημείας, γεγονός που καταρρίπτει θεωρίες που έχουν προκύψει από έρευνα του ΟΟΣΑ, οι οποίες τοποθετούσαν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις βάσει των αγγλοσαξονικών προτύπων διδασκαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή