H Πυροσβεστική ενώπιον του 2004

H Πυροσβεστική ενώπιον του 2004

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενημερώθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ), στο Χαλάνδρι, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού Παντελή Τσερτικίδη, έγινε εκτενής ενημέρωση από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Παναγιώτη Φούρλα, για την εφετινή αντιπυρική περίοδο αλλά και το πρόγραμμα ανανέωσης του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οπως επισήμανε ο κ. Φούρλας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται ήδη, αφορά 735 οχήματα, από τα οποία 60 βραχιονοφόρα με κλίμακες που φθάνουν τα 80 μέτρα ύψος (οι μεγαλύτερες στον κόσμο), 158 συμβατικά υδροφόρα οχήματα, 183 υδροφόρα οχήματα παντός εδάφους, 258 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 20 οχήματα βαρέος τύπου και 55 διασωστικά οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα θα εξοπλισθεί με 7 πυροσβεστικά πλοία για την αντιμετώπιση ειδικών περιστατικών.

Για τις αυξημένες ανάγκες συντονισμού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Συντονιστικό Κέντρο ανακατασκευάζεται και θα εξοπλισθεί με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό (C4I), ενώ δημιουργούνται 4 κινητά επιχειρησιακά κέντρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης, αφού έκανε λόγο για εμπνευσμένη και αποτελεσματική ηγεσία του κ. Φούρλα, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, που είχε αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των καταστροφών από πυρκαγιές κατά τα τελευταία έτη. Επιπλέον, μίλησε για την ενίσχυση του Σώματος, του οποίου το μόνιμο προσωπικό σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς το 1998 υπηρετούσαν σε αυτό 5.000 άτομα και σήμερα φθάνουν τις 10.000. Στο μόνιμο προσωπικό προστίθενται στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 5.500 εποχικοί δασοπυροσβέστες. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το επίπεδο εξοπλισμού, ο οποίος αποτελείται από 2.100 πυροσβεστικά οχήματα και 47 αεροσκάφη, καθώς και 11 μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα γι’ αυτή την περίοδο. Τονίζοντας ότι η μάχη απέναντι στη φωτιά δίνεται πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει ευρύτερη συνεργασία, ο κ. Σημίτης κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να περιφρουρηθεί ο δασικός πλούτος.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στο ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη και στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς να παραβλέψει την έξαρση κατά περιόδους ορισμένων μορφών εγκληματικότητας, δήλωσε ότι στο σύνολό της η εγκληματικότητα έχει περιορισθεί και ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων η αστυνομία εκσυγχρονίζεται τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, με σημαντικά οφέλη για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σημίτης ξεναγήθηκε στις αίθουσες επιχειρήσεων και παρακολούθησε τον συντονισμό των δυνάμεων για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει εκείνη την ώρα στην Επίδαυρο. O κ. Φούρλας προσέφερε στον πρωθυπουργό έναν πίνακα με μικρογραφίες από σμάλτο των πυροσβεστικών στολών από το 1854 έως το 1974.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή