Οι μη ειδικευμένοι και οι αλλοδαποί

Οι μη ειδικευμένοι και οι αλλοδαποί

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τραγική πρωτιά στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα εξακολουθεί να ανήκει στους οικονομικούς μετανάστες.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, 40 αλλοδαποί έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα το 2002, 38 το 2001 και 20 το έτος 2000.

Επισήμως, η αυξητική τάση ερμηνεύεται από την έκταση που έχει λάβει στις οικοδομικές και κατασκευαστικές εργασίες η απασχόληση μεταναστών, αλλά και από το γεγονος ότι κατά βάση οι ξενοι εργάτες εκτελούν εξωτερικές και επικίνδυνες εργασίες. Ταυτοχρόνως, είναι λιγότερο ειδικευμένοι, σπανίως τίθενται υπό «την σκέπην» συνδικάτου και σπανιότερα, φέρουν αντιρρήσεις στους όρους απασχόλησης και τους χρόνους αποπεράτωσης των έργων που θέτουν εργολάβοι και υπεργολάβοι.

Συνολικά, όλο και μικρότερο ποσοστό εργαζομένων υφίσταται εργατικό ατύχημα. Από το 3,81% το 1997, το ποσοστό μειώθηκε στο 0,91% το 1999. Για την περίοδο μετά το 1999, το IKA δεν διαθέτει στοιχεία, ενώ και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας σταματούν στο 1994, λόγω της διακοπής που προκάλεσε στη συλλογή στατιστικών στοιχείων η υπαγωγή της Επιθεώρησης Εργασίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ομως το ΣΕΠΕ εκτιμά ότι τόσο από τα στοιχεία του IKA όσο και απο τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, δεν προκύπτει πτωτική εξέλιξη στον αριθμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, παρότι στο σύνολό τους τα εργατικά ατυχήματα εμφανίζουν μείωση.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συχνότητα τραγικών συμβάντων στους χώρους εργασίας, προπορεύονται οι κατασκευές.

Από τα 153 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας το 2002, τα 83 συνέβησαν σε οικοδομές και δημόσια έργα. Με μεγάλη διαφορά (9 ατυχήματα) έπεται η βιομηχανία τροφίμων – ποτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή