Εκπαιδευτικός: και ωρομίσθιος και κάτω από τις συμβάσεις

Εκπαιδευτικός: και ωρομίσθιος και κάτω από τις συμβάσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας καθηγητής σε δημόσιο γυμνάσιο ή λύκειο, παίρνει, έπειτα από 15 χρόνια απασχόλησης 1.180 ευρώ αν είναι ανύπαντρος ή 1.250 ευρώ αν είναι παντρεμένος με παιδιά. Ενας διορισμένος εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο, με αντίστοιχη προϋπηρεσία κερδίζει κατά μέσον όρο 1.040 ευρώ. Μόνο που λίγοι εκπαιδευτικοί είναι διορισμένοι στα ιδιωτικά σχολεία. Οι περισσότεροι εργάζονται ως ωρομίσθιοι.

Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι ιδιωτικός εκπαιδευτικός, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης του Κλαδικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΟΙΕΛΕ. Τα στοιχεία από την έρευνα που διενήργησε με τη Σ. Στρίγγου και τον Στ. Πρωία αφορά το σύνολο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και είναι ενδεικτικά: Το 52% των απασχολουμένων στην ιδιωτική εκπαίδευση θα επέλεγε το δημόσιο σχολείο λόγω κακών συνθηκών εργασίας. «Οι σχολάρχες αποφεύγουν τα διοριστήρια και επιλέγουν όλο και συχνότερα την απασχόληση μέσω ωρομισθίας – ο ωρομίσθιος πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάζεται, απολύεται κάθε Ιούνιο και επαναπροσλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβριο, δεν έχει δώρα ούτε άδεια».

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, κ. M. Κουρουτός, «υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σαν απλοί υπάλληλοι, χωρίς διορισμούς, με αμοιβές κατώτατου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ διδάσκουν κανονικά. Αυτοί μπορεί να δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα -ενώ ο νόμος καθορίζει 21 ώρες- και να παίρνουν 600 ευρώ το μήνα. Το 30% – 40% των ιδιωτικών σχολείων -κυρίως της επαρχίας- πληρώνουν κάτω από τις συμβάσεις. Εξαίρεση αποτελούν λίγα ιδιωτικά σχολεία που δεν πληρώνουν απλώς όσα ορίζει ο νόμος, αλλά δίνουν και επιδόματα -που φθάνουν τα 600 ευρώ το μήνα- και μπόνους».

Οσο για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα έως φέτος προστατεύονταν από συλλογική σύμβαση που όριζε την ωριαία αμοιβή σε εννέα περίπου ευρώ. Φέτος, ύστερα από τρία χρόνια εφαρμογής, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έκρινε ότι η σύμβαση δεν είναι υποχρεωτική… H πληρωμή όσων εργάζονται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ορίζεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας στα επτά ευρώ την ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή