O Αχιλλέας, ο Τήλεφος και τα βακτηρίδια

O Αχιλλέας, ο Τήλεφος και τα βακτηρίδια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έμβλημα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων είναι μία ανάγλυφη παράσταση του Αχιλλέα να γιατρεύει την πληγή του Τήλεφου, από επιτύμβια στήλη που ανακαλύφθηκε σε περιοχή της Νότιας Ιταλίας.

«Η ιστορία του Αχιλλέα που θεράπευσε την πληγή του Τήλεφου, με ρινίσματα από το δόρυ του», επισημαίνει ο καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής κ. Στέφανος Γερουλάνος, «αποτελούσε ένα γρίφο για την ιατρική κοινότητα». Ειδικότερα, ο Τήλεφος, γιος του Ηρακλή και της Αύγης, και σύμμαχος των Τρώων, μονομάχησε με τον Αχιλλέα, ο οποίος και τον τραυμάτισε. H πληγή δεν γιατρευόταν και σύμφωνα με ένα χρησμό το τραύμα του μπορούσε να θεραπευθεί μόνο με το δόρυ που τον είχε τραυματίσει. O Τήλεφος κατόρθωσε να συναντήσει τον Αχιλλέα στο Αργος, όπου αυτός γιάτρεψε την πληγή ρίχνοντας σε αυτήν ρινίσματα από την αιχμή του δόρατός του. Από τότε έχει μείνει και η έκφραση «το δόρυ του Αχιλλέα γιατρεύει τις πληγές που προξενεί».

Ο γρίφος αυτός λύθηκε πρόσφατα, όταν Καναδοί ερευνητές ανακοίνωσαν αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία τα ρινίσματα χαλκού στις ανοιχτές πληγές δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό ο οποίος έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν λοιμώξεις».

Οπως αναφέρει ο κ. Γερουλάνος, «οι πρόγονοί μας, παρατηρώντας με ακρίβεια τη συμπεριφορά του τραύματος αλλά και του ασθενούς, ανακάλυψαν βότανα και διάφορες μεθόδους που αφενός σκότωναν τα βακτηρίδια, αφετέρου τόνωναν την άμυνα του οργανισμού. Δηλαδή, τα δύο βασικά στηρίγματα της σημερινής θεραπείας των λοιμώξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή