Ψυχραιμία, το φάρμακο κατά του ιού Φουτζιάν

Ψυχραιμία, το φάρμακο κατά του ιού Φουτζιάν

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία διαφορά όσον αφορά τα συμπτώματα και την κλινική βαρύτητα, δεν παρουσιάζουν τα φετινά περιστατικά γρίπης σε σχέση με τα περυσινά, ενώ το στέλεχος γρίπης τύπου Φουτζιάν δεν εγκυμονεί επιπλέον κίνδυνο για τους ασθενείς. Αυτό τονίζει μιλώντας (και καθησυχάζοντας όλους μας) στην «K» ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Καφετζής, λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών ότι δηλαδή το στέλεχος γρίπης τύπου Φουτζιάν «έχει επισκεφθεί» και τη χώρα μας -τις οποίες εκτιμήσεις αρχικά είχε σπεύσει να υποτιμήσει το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο μιας γενικότερης ασυνεννοησίας. Υπενθυμίζεται ότι προχθές αργά το βράδυ κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα αποτελέσματα του ορολογικού ελέγχου που διενήργησε το Ινστιτούτο Παστέρ σε 65 δείγματα που είχαν σταλεί από δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και μία ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με τα οποία τα 18 δείγματα ήταν θετικά στη γρίπη και τα 8 εξ αυτών αφορούσαν στο στέλεχος γρίπης τύπου Φουτζιάν.

Τα συμπτώματα

«Τα περιστατικά γρίπης που εξετάζουμε φέτος δεν διαφέρουν από αυτά που βλέπαμε πέρυσι», επισημαίνει στην «K» ο κ. Καφετζής. «Τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα και η βαρύτητα των περιστατικών ίδια. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι έχουν φέτος εμβολιαστεί είτε δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης είτε έχουν περάσει τη συγκεκριμένη ίωση ελαφρά». Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν συνήθως απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, πόνους των μυών, πονοκέφαλο και έντονη κόπωση. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους και διάρροια. Συνήθως τα συμπτώματα αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά στο κατά πόσο ο συγκεκριμένος τύπος της γρίπης είναι επικίνδυνος, ο κ. Καφετζής τονίζει ότι «από την αρχή λέγαμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη γρίπη τύπου Φουτζιάν. Τα άτομα που θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές έναντι του υπόλοιπου πληθυσμού, είναι αυτά που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου και τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Φυσικά αυτό ισχύει για όλους τους τύπους γρίπης και όχι μόνο για το στέλεχος γρίπης Φουτζιάν». Πάντως, καθησυχαστική είναι και η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία το στέλεχος γρίπης τύπου Φουτζιάν «δεν διαφέρει από πλευράς κλινικής βαρύτητας από τα άλλα στελέχη της γρίπης και δεν είναι φονικό όπως εμφανίζεται», κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων σε έκτακτη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Συστάσεις και πρόληψη

Το υπουργείο Υγείας, συνεκτιμώντας την περιορισμένη έκταση των περιστατικών -η εποχική έξαρση της γρίπης στη χώρα μας βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε μέτρια επίπεδα- δεν συστήνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων και οι οδηγίες εμβολιασμού παραμένουν οι ίδιες και αφορούν κυρίως τα άτομα όλων των ηλικιών που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος καθώς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένδειξη εμβολιασμού υγιών παιδιών. «Ωστόσο», επισημαίνει ο κ. Καφετζής, «αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται ο εμβολιασμός για όσους το επιθυμούν και σίγουρα ένας παιδίατρος δεν δικαιούται να αρνηθεί να εμβολιάσει ένα παιδί εφόσον το ζητήσουν οι γονείς». Αλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης είναι η αποφυγή συνωστισμού και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Παράλληλα, οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς της γρίπης ξεκούραση, λήψη πολλών υγρών, αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για τους πόνους των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της γρίπης που δεν έχει παρουσιάσει επιπλοκές, καθώς δεν καταπολεμούν τους ιούς.

Αλγεινή είναι, πάντως, η εντύπωση που άφησαν οι χειρισμοί του υπουργείου Υγείας, το οποίο πριν από περίπου 10 μέρες και με καθυστέρηση μιας εβδομάδας αφότου οι ειδικοί γιατροί άρχισαν να κάνουν λόγο για έναρξη της περιόδου γρίπης στη χώρα μας, χαρακτήριζε τα σχετικά περιστατικά ως συνήθεις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Λίγες μέρες μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για πρώιμη έξαρση της γρίπης, επισημαίνοντας μάλιστα το σοβαρό ενδεχόμενο να πρόκειται για στέλεχος τύπου Φουτζιάν, το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή