2003, μια έξοχη χρονιά για οινόφλυγες

2003, μια έξοχη χρονιά για οινόφλυγες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα λευκά κρασιά της εσοδείας 2003 βρίσκονται ήδη στην αγορά επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του φθινοπώρου για ένα εξαιρετικό κρασί, ίσως το καλύτερο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Σύντομα μάλιστα θα μπορούμε να απολαύσουμε και τα πρώτα κόκκινα κρασιά ενώ όσα απαιτούν παλαίωση θα τα γευτούμε το φθινόπωρο του 2004.

Ωστόσο αν εξαιρέσουμε το 2002 που οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα κακές, η Ελλάδα διαθέτει ιδανικό κλίμα για την παραγωγή κρασιού. Απλώς φέτος «το γκολ είχε μπει από τα αποδυτήρια» καθώς οι οινοποιοί είχαν στα χέρια τους μια εξαιρετική πρώτη ύλη.

Παραγωγοί και οινοποιοί μιλούν για το καλύτερο ελληνικό κρασί της τελευταίας δεκαπενταετίας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι πρώτες «κριτικές» από τα λευκά κρασιά που έχουν εμφιαλωθεί και ήδη κυκλοφορούν. Μάλιστα το εξαιρετικό κρασί εσοδείας 2003 ήρθε ύστερα από μια κυριολεκτικά καταστροφική χρονιά. «Το 2002 ήταν πολύ άσχημη χρονιά. Οι παραγωγοί της Σαντορίνης ήταν έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν, καθώς η παραγωγή ήταν στο 1/5 της παραγωγής που έχουμε μια κανονική χρονιά», λέει στην «K» ο παραγωγός κ. Πάρης Σιγάλας. Ωστόσο το 2003 έφερε τις βροχές που έλειπαν με αποτέλεσμα το ασύρτικο μια ποικιλία με υψηλή οξύτητα να δώσει ένα πολύ ισορροπημένο κρασί, «ένα κρασί που δεν ξενίζει ούτε ξυνίζει», υπογραμμίζει ο κ. Σιγάλας. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές και για την παραγωγή του μοναδικού Vinsanto. Για την παραγωγή του εκτός από την πολύ καλή πρώτη ύλη χρειάζεται να υπάρχουν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες τις δέκα περίπου ημέρες που τα σταφύλια μένουν στον ήλιο. Το 2003 όλα πήγαν καλά οπότε το Vinsanto που θα γευτούμε στο τέλος του 2005 θα είναι από τα καλύτερα.

Ωστόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Σύμφωνα με τον οινολόγο -παραγωγό, κ. Θωμά Λίγα «το κρασί του 2003 είναι το καλύτερο της τελευταίας δεκαπενταετίας». Οι βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα την άνοιξη ήταν όσες έπρεπε ενώ το καλοκαίρι δεν είχε καύσωνες που δημιουργούν «στρες» στα σταφύλια. Πολλά λευκά κρασιά εσοδείας 2003 ήδη κυκλοφορούν ενώ σε λίγο καιρό θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα φρέσκα κόκκινα, τα οποία σύμφωνα με τους οινολόγους θα είναι πραγματικά «πολύ κόκκινα» και θα έχουν πολλά αρώματα. Ωστόσο τα κόκκινα κρασιά που πρέπει να ωριμάσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία στα βαρέλια θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά από το Σεπτέμβριο του 2004. Ετσι τα κρασιά ΟΠΑΠ Νεμέα που πρέπει να ωριμάσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο θα κυκλοφορήσουν από το Νοέμβριο του 2004. Οι συνθήκες ωρίμασης στην Πελοπόννησο ήταν πολύ καλές και δεν παρουσιάστηκε καμιά ασθένεια. Μπορούμε να μιλάμε σχεδόν για βιολογικά κρασιά, λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί. Σύμφωνα με τον παραγωγό κ. Γιώργο Σκούρα «αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε πριν να είναι έτοιμο απολύτως το κρασί, θεωρούμε ότι τα κόκκινα κρασιά εσοδείας 2003 θα είναι πολύ καλά κρασιά για παλαίωση, στρογγυλά, πολύπλοκα κρασιά»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή