Πιο φθηνά και πιο γρήγορα διόδια με e-pass

Πιο φθηνά και πιο γρήγορα διόδια με e-pass

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονόδρομο αποτελεί η Αττική Οδός για όσους οδηγούς επιθυμούν να κινηθούν με ταχύτητα περιφερειακά της πρωτεύουσας. Το κόστος των διοδίων μπορεί να είναι ιδιαίτερα «αλμυρό», ωστόσο η ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και η απουσία εναλλακτικών διαδρομών καθιστά τη χρήση του άξονα σχεδόν αναγκαστική. H ολοκλήρωση, μάλιστα, εντός της άνοιξης του κόμβου στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, μέσω του οποίου θα διασυνδεθεί η Αττική Οδός με την Περιφερειακή Υμηττού, αναμένεται να καταστήσει τον άξονα πιο ελκυστικό αλλά και σαφώς πιο ακριβό καθώς το κόστος των διοδίων θα φθάσει σταδιακά ώς και τα 3 ευρώ.

Ωστόσο, για τους περισσότερο ή λιγότερο τακτικούς χρήστες της Αττικής Οδού, η χρήση της ηλεκτρονικής συσκευής διέλευσης (e-pass) από τους σταθμούς διοδίων παρέχει ταχύτητα αλλά και εκπτώσεις στο κόστος. H Εταιρεία Εκμετάλλευσης της οδού έχει διαμορφώσει δύο εκπτωτικά πακέτα που απευθύνονται στους συχνούς αλλά και τους καθημερινούς χρήστες της οδού. H ηλεκτρονική συσκευή χορηγείται από τα κέντρα εξυπηρέτησης της Αττικής Οδού και προϋποθέτει το άνοιγμα λογαριασμού και την καταβολή σε αυτόν τουλάχιστον 30 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των διελεύσεων.

Το πρόγραμμα Express Pass απευθύνεται σε αυτούς που χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τον αυτοκινητόδρομο. Οι χρήστες καταβάλλουν εγγύηση 20 ευρώ για την απόκτηση της συσκευής, η οποία εγγύηση παραμένει στο λογαριασμό τους και επιστρέφεται όταν ο οδηγός αποφασίσει να διακόψει τη χρήση του προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει σταθερή έκπτωση 0,30 ευρώ ανά διαδρομή, ανεξάρτητα από το χρόνο που αυτές πραγματοποιούνται. Οι κάτοχοι διέρχονται μέσα από τις ειδικές λωρίδες σε όλους τους σταθμούς διοδίων, χωρίς να αναμένουν να εξυπηρετηθούν από εισπράκτορες, ενώ το σύστημα προειδοποιεί όταν το υπόλοιπο του λογαριασμού επαρκεί για λιγότερες των τριών διαδρομών. Το άλλο πρόγραμμα, το Friendly Pass, απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν σχεδόν σε καθημερινή βάση την Αττική Οδό. Παρέχει κλιμακωτή έκπτωση, 0,30 ευρώ για τις πρώτες 30 διαδρομές, 0,60 για τις επόμενες 20 διαδρομές και 0,90 ευρώ για κάθε διαδρομή άνω των 50, πάντοτε εντός του ίδιου ημερολογιακού μήνα. Προβλέπεται η καταβολή παγίου 3 ευρώ ανά μήνα ενώ οι χρήστες λαμβάνουν αναλυτικό μηνιαίο λογαριασμό. Λόγω της κλιμακωτής του χρέωσης, το Friendly Pass συμφέρει όσους πραγματοποιούν άνω των 42 διελεύσεων το μήνα.

Στην Ελευσίνα

Αν και θα μπορούσε να έχει προηγηθεί, στην εισαγωγή ηλεκτρονικών διοδίων εισέρχεται πλέον και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ξεκινώντας από τον άξονα Αθηνών-Πατρών. Το «TEO pass» όπως ονομάζεται λειτουργεί ήδη πιλοτικά στο σταθμό διοδίων Ελευσίνας και εντός των ημερών η πιλοτική εφαρμογή θα επεκταθεί και στο σταθμό διοδίων του Ισθμού και, στην πλήρη λειτουργία του, θα εξυπηρετεί 1.200 οχήματα ανά ώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή