Παρέμβαση ΣτΕ για πτυχία-επάγγελμα

Παρέμβαση ΣτΕ για πτυχία-επάγγελμα

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προδικαστικά ερωτήματα, που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την ορθότητα της στάσης της Ελλάδος στο ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων Ελλήνων αποφοίτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Επίσης, το ΣτΕ ζητεί τη δικαστική συνδρομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για επίμαχα θέματα μεταξύ Ελλάδος – Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως συνέβη για το θέμα των κολεγίων.

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ερωτά το ΔΕΚ για το τι ισχύει στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος έχει καθυστερήσει να εντάξει μια Οδηγία στο δίκαιό του. O κάτοχος διπλώματος από άλλο ευρωπαϊκό κράτος μπορεί να ζητήσει να του επιτραπεί, σύμφωνα με την Οδηγία, η πρόσβαση στο επάγγελμα που έχει λάβει πτυχίο;

Το δεύτερο ερώτημα αφορά την περίπτωση που ο πτυχιούχος δεν μπορεί τελικά να επικαλεσθεί την μη επικυρωθείσα Οδηγία από την χώρα, όπου θέλει να εργασθεί. Σημειώνεται ότι τα ερωτήματα δεν σχετίζονται με την ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων μέσω ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλά μόνο για την επαγγελματική αναγνώρισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή