H… «ψευδοανωτατοποίηση» των TEI

H… «ψευδοανωτατοποίηση» των TEI

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετέωρη παραμένει η ανωτατοποίηση των TEI, ενώ συνεχίζεται η ασάφεια ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάζει την προσφυγή του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (TEE) με αίτημα την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος 318/94 που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων AEI με εκείνα των ΤΕΙ.

Με δεδομένο ότι η εισήγηση προς την Ολομέλεια κρίνει το διάταγμα αντισυνταγματικό ζητώντας να ακυρωθεί, ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από την πλευρά τόσο των τεχνικών-αποφοίτων TEI όσο και σπουδαστών TEI. Μάλιστα, προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας σπουδαστών και διδασκόντων TEI έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Συμφωνούμε με την αντισυνταγματικότητα του Π. Δ. διότι δεν είναι δυνατόν να έχουν ίδια δικαιώματα απόφοιτοι από σχολές διαφορετικού επιπέδου. Με βάση, όμως, την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων με διάλογο όλων των πλευρών», ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του TEE κ. Ιωάννης Αλαβάνος.

«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη μετά και τα πρόσφατα νομοθετήματα περί ανωτατοποίησης των TEI. Διότι μπορεί η ανωτατοποίηση να έγινε ως προς τον ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα, όμως, λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών TEI», τόνισε στην «K»  ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο οποίος θεωρεί ως δίκαιη την πιθανή ακύρωση από το ΣτΕ του π. δ. 318/94, με δεδομένο το διαφορετικό επίπεδο AEI -ΤΕΙ.

Αλλωστε, η ουσιαστική ανωτατοποίηση των TEI γίνεται με βήματα… χελώνας. «Προσπάθειες γίνονται για την αναβάθμιση των προσόντων των διδασκόντων με την προκήρυξη νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα οποία προβλέπεται η χρηματοδότηση για όσους επιθυμούν να κάνουν διδακτορικό. Ομως, το πρόβλημα της χρηματοδότησης για την ανανέωση των εξοπλισμών παραμένει οξύ. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι εκκρεμεί το ζήτημα των περίπου 4.000 συμβασιούχων. Παρότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες δεν υπάρχουν κονδύλια ανανέωσης των συμβάσεών τους, ακόμη και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι συμβασιούχοι είναι κατά μέσο όρο σχεδόν το 60% του συνόλου των διδασκόντων στα TEI, ενώ το μόνιμο προσωπικό των TEI φθάνει τους περίπου 2.700 διδάσκοντες», επισήμανε στην «K»  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού TEI κ. Ιωάννης Τσάκνης.

«Η «ψευδοανωτατοποίηση» των TEI – η πιο μεγάλη απάτη για την παιδεία και τη νεολαία – εμποδίζει τους φορείς, τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για πραγματική αναγνώριση του πτυχίου τους. Αποτέλεσμα είναι η πλήρης αμφισβήτηση της ουσιαστικής πορείας των TEI και η ολοκλήρωση του ρόλου των αποφοίτων μέσα στην παραγωγική διαδικασία» τόνισε – μιλώντας στην «K» – ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών TEI κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης. Και πρόσθεσε: «H δραματική έλλειψη πιστώσεων, η αύξηση των σπουδαστών και η διασπορά νέων τμημάτων χωρίς πρόγραμμα, οι ελλείψεις νέων προγραμμάτων ή υποδομών, οδηγούν τα TEI σε επικίνδυνο κατήφορο και τους πτυχιούχους σε απογοήτευση. Οι δικαστικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική βούληση και οι αρμόδιοι υπουργοί θα κριθούν για τις ευθύνες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή