Τελεσίγραφο από E.E. για τα νερά μας

Τελεσίγραφο από E.E. για τα νερά μας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της επιβολής προστίμου βρίσκεται για άλλη μία φορά η Ελλάδα λόγω της αδυναμίας της να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πλέον πολύτιμο φυσικό πόρο της, το νερό.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει αποσταλεί στην Αθήνα ύστατη προειδοποίηση για τη νομοθετική επιβολή μέτρων περιορισμού της ρύπανσης του νερού, καθώς παρά τις συνεχείς οχλήσεις, εκκλήσεις και απειλές από την πλευρά της Ενωσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην πράττει τα όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία…

Ζητούμενο είναι η εισαγωγή συγκεκριμένης νομοθεσίας που θα ορίζει τη διαχείριση 99 επικίνδυνων ουσιών που κατά κανόνα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα με αρκετές από τις ουσίες αυτές όπως το Αρσενικό και τα PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια, εξαιρετικά τοξικές χημικές ενώσεις που περιέχονται κυρίως στους μετασχηματιστές και είναι περισσότερο γνωστές ως κλοφέν) να έχουν συνέπειες γνωστές και τεκμηριωμένα κατεστρεπτικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Καταδίκη

Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αδιαφορία της έναντι των κινδύνων αυτών τον Μάιο του 2000. Μετά την… επιτυχία του αυτή, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επέδειξε ένα νέο πνεύμα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στελέχη της οποίας καθοδήγησαν στενά τις υπηρεσίες του στη σύνταξη του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, κατ’ εφαρμογήν της κοινοτικής νομοθεσίας και της καταδικαστικής για την Ελλάδα αποφάσεως του Δικαστηρίου.

Γραφειοκρατία

Ομως, όταν ήλθε η ώρα για την μετάβαση από τα λόγια στα έργα και την εισαγωγή της σχετικής νομοθεσίας προς ψήφισιν στη Βουλή τα πάντα για κάποιο λόγο εκτροχιάσθηκαν. Για ένα και πλέον έτος και χωρίς να είναι κατανοητό το «γιατί», το εθνικό πρόγραμμα περιορισμού της ρύπανσης, όπως αποκαλείται, βρίσκεται «κάπου» στον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας και δεν έχει κατατεθεί προς ψήφισιν, ενώ με την είσοδο στην προεκλογική περίοδο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί αυτό για πάρα πολλούς μήνες. Ετσι, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την αποστολή στην Αθήνα της «τελικής προειδοποίησης», τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχισθεί τότε μάλλον θα καταστεί αναπόφευκτη «η επιβολή υψηλότατων προστίμων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή