Παρέμβαση MAT στο Αγροτικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξε, προς το παρόν, με την επέμβαση των MAT, η κινητοποίηση των αγροτών του Αιγίου, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι θα επανέλθουν αγωνιστικά από τη Δευτέρα, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση όλων των κομμάτων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «επιλύσει» το πρόβλημα με βίαιες μεθόδους. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν την καταβολή των επιδοτήσεων για όλη την ποσότητα του ελαιολάδου που έχουν δηλώσει και καταγγέλλουν το υπουργείο Γεωργίας για ισοπεδωτική και άδικη μεταχείριση.

Στις 9 π.μ. χθες, έληξε με την επέμβαση των MAT ο αποκλεισμός της νέας εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου από τους αγρότες και λίγο αργότερα ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό. Προηγουμένως, η εισαγγελέας Αιγίου και ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας είχαν δώσει τελεσίγραφο στους αγρότες για να αποχωρήσουν. Πάντως, οι ελαιοπαραγωγοί δήλωσαν ότι θα επανέλθουν…

Δεν έχουν εισπράξει ακόμη

Οι ελαιοπαραγωγοί του Αιγίου, όπως και πολλοί άλλοι σε όλη τη χώρα, δεν έχουν ακόμη εισπράξει τις επιδοτήσεις της περιόδου 2002-2003 καθώς δεν εντάχθηκαν στο ισοπεδωτικό σύστημα που εφάρμοσε το υπουργείο Γεωργίας στην πληρωμή των επιδοτήσεων. H ποσότητα του ελαιολάδου που έχουν δηλώσει οι παραγωγοί όλης της χώρας είναι 605.000 τόννοι, ενώ στην E.E. έχει δηλωθεί προς επιδότηση ποσότητα 458.000 τόννων ελαιολάδου. H μέγιστη εγγυημένη ποσότητα για τη χώρα μας είναι 419.529 τόννοι και εφόσον αυτή ξεπεραστεί μειώνεται η επιδότηση. Προκειμένου να μειώσει τη «διαφορά» η οποία έχει δημιουργηθεί από την πάγια τακτική δήλωσης μεγαλύτερης ποσότητας που ακολουθείται από κάποιους παραγωγούς, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να καταβάλει στους ελαιοπαραγωγούς επιδότηση για το 60% της ποσότητας που έχουν δηλώσει. Εφόσον αποφασίσουν να διεκδικήσουν το υπόλοιπο 40%, θα πρέπει να καταθέσουν ένσταση -η διαδικασία για την εξέταση των ενστάσεων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα- και να δεχθούν έλεγχο για το σύνολο της παραγωγής τους. Ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας διαφωνούν με την καταβολή της επιδότησης για το 60% της δηλωθείσας παραγωγής, αφού με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται «ισότιμα» εκείνοι που είναι νομότυποι και εκείνοι που παρανομούν. Το αποτέλεσμα είναι πως πάνω από 150.000 ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις επιδοτήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Οπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της Ν.Δ., βουλευτής Ευάγγελος Μπασιάκος, «η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» αποδεικνύεται και πάλι ανακόλουθη αφού διαβεβαίωνε τους ελαιοπαραγωγούς ότι η καταβολή των επιδοτήσεών τους θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου.

Ελεγχοι

Οι αγρότες όχι μόνο δεν εισέπραξαν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά καλούνται τώρα ύστερα από πολύμηνη απαράδεκτη καθυστέρηση να υποστούν ελέγχους, που προφανώς θα είναι άδικοι και αναποτελεσματικοί». Τη συμπαράστασή του προς τους ελαιοπαραγωγούς εξέφρασε ο ΣΥκατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, «εφαρμόζοντας αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων διοικητικά μέτρα περιορισμού της παραγωγής, άφησε απλήρωτους 150.000 ελαιοπαραγωγούς».

Τις κυβερνητικές μεθόδους αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων των αγροτών κατήγγειλε το KKE, τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν ούτε με τα MAT ούτε με τα δικαστήρια, ενώ το ΔΗΚΚΙ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή