«Κίνημα» κατά των μεταλλαγμένων

«Κίνημα» κατά των μεταλλαγμένων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν ολοένα οι «φωνές» που αντιδρούν στην ενδεχόμενη «εισβολή» των μεταλλαγμένων στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα, στις περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που αποφάσισαν να οχυρωθούν απέναντι στον κίνδυνο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών προφυλάσσοντας την ποιότητα των προϊόντων και την υγεία των καταναλωτών, προστέθηκαν και οι νομοί Ηλείας και Κιλκίς. Με αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων, οι δύο περιοχές ανακηρύχθηκαν «ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα». Την ίδια ώρα, συμμετέχοντας στην ψηφοφορία του περιοδικού OIKO της «Καθημερινής», περισσότεροι από 6.000 αναγνώστες ζήτησαν να ισχύσει το ίδιο για ολόκληρη τη χώρα…

Οπως λέει στην «K» ο νομάρχης Κιλκίς κ. Βαγγέλης Μπαλάσκας, η πρότασή του να κηρυχθεί ο νομός «ελεύθερος από μεταλλαγμένα» ψηφίστηκε ομόφωνα από τα υπόλοιπα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου. «Στο Κιλκίς, ο κλήρος είναι μικρός, έχει χαρακτήρα παραδοσιακό και θέλουμε να τον προφυλάξουμε», τονίζει, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια του Κιλκίς, όπως και των άλλων περιφερειών της χώρας και της E.E. γίνεται γιατί ασκείται μεγάλη πίεση από τις αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. «Ελπίζουμε ότι εάν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις, η κάθε κυβέρνηση δεν θα αποτολμήσει να επιτρέψει την είσοδο των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στη χώρα. Ουσιαστικά αποτελούν «όπλο» της Πολιτείας να αντισταθεί στις έξωθεν πιέσεις», επισημαίνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο του Κιλκίς θα συζητηθεί το θέμα της επέκτασης της δυνατότητας καλλιέργειας με βιολογικό τρόπο σε περισσότερες περιοχές του νομού και όχι μόνο στις ορεινές και μη προνομιούχες.

Σε έναν άλλο νομό, στην Ηλεία, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τις οικολογικές οργανώσεις -και όχι μόνον- το «όχι» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα μεταλλαγμένα. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας, χαιρετίζοντας την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, «όπως όλες οι οικολογικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, έτσι και η ΕΠΟΠ είναι απολύτως αντίθετη στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και συμμετέχει στο κίνημα που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως για να ματαιωθούν τα σχέδια των πολυεθνικών, οι οποίες θέλουν να επιβάλουν νέα μοντέλα παραγωγής που εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντά τους και μόνον».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ανάλογη απόφαση έλαβε και το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων, κηρύσσοντας το νομό «ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα», ενώ τους 91 φορείς, οργανώσεις και αγροτικούς συνεταιρισμούς που συστήνουν το Πανθεσσαλικό Δίκτυο κατά των μεταλλαγμένων και αγωνίζονται να μην καλλιεργηθούν στη Θεσσαλία μεταλλαγμένα στηρίζουν οι τέσσερις νομάρχες του νομού, αλλά και ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φώτης Χατζημιχάλης. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται σε Καβάλα, Κοζάνη, Σέρρες, Εδεσσα, Καστοριά, Χαλκίδα και Κέρκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή