Τιμή στην ελληνική ναυτοσύνη

Τιμή στην ελληνική ναυτοσύνη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην καταργηθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας χθες στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ). O υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να ορθώσουν φωνή σε όσους πιστεύουν ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε λιγότερα υπουργεία, σημειώνοντας ότι «εάν αυτό είναι εκσυγχρονισμός, τότε κάνουν λάθος» αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε, ακόμη, ότι μέσω της ναυτιλιακής διπλωματίας προωθούνται οι εθνικές θέσεις διεθνώς και ότι η «ναυτιλία αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της οικονομίας με 9 δισ. ευρώ ετησίως».

Τέλος έκανε γνωστό ότι από τα στοιχεία μελέτης προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει το υπουργείο στην αύξηση του εφάπαξ των συνταξιούχων ναυτικών κατά 20%.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιάρχων κ. Ευάγγελος Κούζιλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο των πλοιάρχων, στη ναυτοσύνη τους και στον ρόλο τους στη διοίκηση των σύγχρονων πλοίων της ελληνικής ναυτιλίας.

Σχετικά με τα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κ. Κούζιλος σημείωσε ότι ο Ελληνας πλοίαρχος θεωρεί σημαντικό καθήκον του την προστασία της θάλασσας, αλλά συμπλήρωσε ότι «είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να συμπεριφέρονται στους πλοιάρχους και στους υπόλοιπους ναυτικούς όπως στους εγκληματίες προκειμένου να πετύχουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης». Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν οι πλοίαρχοι πλοίων τα οποία κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς διέσωσαν από τη θάλασσα ανθρώπους που κινδύνευαν.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν: ο πλοίαρχος του πλοίου «Ροζάνα» κ. Κυριάκος Γιαννακάρης διότι στις 18-1-2003 διέσωσε 11 ναυαγούς στη θάλασσα της Σενεγάλης. O πλοίαρχος του πλοίου «ΠΑΝΘΕΑ» κ. Παναγιώτης Κυριόπουλος διότι στις 14 Μαρτίου του 2003 διέσωσε 14 ναυαγούς από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης βραβεύθηκαν οι πλοίαρχοι των πλοίων «Εξπρές Σαντορίνη», «Ιεράπετρα», «Κρήτη II», «Ολύμπια Κάουντες» και «Ολύμπια Εξπλόρερ» διότι το βράδυ της 29ης προς την 30ή Μαΐου του 2003 συνέβαλαν στη διάσωση των επιβατών του σκάφους ««Τζετ Ουάν», το οποίο έμεινε ακυβέρνητο ανοιχτά της Σαντορίνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, εκπρόσωποι των εφοπλιστικών Ενώσεων, της ΠΝΟ, τοπικοί βουλευτές, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Πειραιώς και πλήθος κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή