H άσκηση ασφαλείας και η «ομπρέλα» του NATO

H άσκηση ασφαλείας και η «ομπρέλα» του NATO

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον ο κύκλος συναντήσεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Φλωρίδη με αξιωματούχους των ΗΠΑ, με κεντρικό θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρόγραμμα του κ. Φλωρίδη, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ επικεφαλής κλιμακίου, στο οποίο μετέχουν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος και ο διευθυντής της ΕΥΠ κ. Παύλος Αποστολίδης, άρχισε με επίσκεψη στην έδρα του FBI, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή της υπηρεσίας Ρόμπερτ Μιούλερ, συνεχίσθηκε με συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Κοντολίζα Ράις, επίσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και συνάντηση με τον υπουργό Τζον Ασκροφτ και, τέλος, συνάντηση με τον αρχηγό της CIA Τζορτζ Τένετ. O κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε τον κύκλο των επαφών, που θα ολοκληρωθεί σήμερα, ιδιαίτερα σημαντικό για την ενημέρωση των Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με την εξέλιξη της προετοιμασίας της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το θέμα της συνδρομής, που ενδεχομένως χρειαστεί η χώρα μας κατά τη διάρκεια των Αγώνων σε επίπεδο ειδικού εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού. Από αμερικανικής πλευράς, έχει εκφραστεί η διάθεση για παροχή της αναγκαίας συνδρομής, ενώ στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αναγκών που ενδεχομένως προκύψουν.

Ενα από τα κεντρικά ζητήματα είναι η πραγματοποίηση της μεγάλης άσκησης σε πραγματικές συνθήκες, που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα τον προσεχή Μάρτιο, στην οποία θα λάβουν μέρος και αμερικανικές δυνάμεις.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την άσκηση ιδιαίτερα σημαντική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα διεξαχθεί κανονικά. Για το ενδεχόμενο να προκύψει συνταγματικό κώλυμα με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων, από την ελληνική κυβέρνηση εξετάζονται όλες οι δυνατότητες. Ειδικότερα, εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής της υπό την «ομπρέλα» του NATO, καθώς οι ΗΠΑ είναι νατοϊκή δύναμη, εξετάζεται εάν υπάρχει δυνατότητα νομικής κάλυψης από τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, ενώ, τέλος, εάν καμία από τις δύο αυτές παραμέτρους δεν επαρκεί, θα υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση.

Αναφερόμενοι στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας, που αποτελούσε «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ επί σειρά ετών, τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και ο κ. Νασιάκος επανέλαβαν ότι επιχειρησιακά έχει εξαρθρωθεί, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν στοιχεία τα οποία ακόμη ερευνώνται και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε άτομα που διαδραμάτισαν δευτερεύοντα ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή