Το μεταλλαγμένο βαμβάκι και πάλι στα χωράφια μας

Το μεταλλαγμένο βαμβάκι και πάλι στα χωράφια μας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενό γράμμα αποδεικνύονται οι αυστηροί έλεγχοι του υπουργείου Γεωργίας σε σχέση με την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών. Οπως αποκάλυψε η Greenpeace, για μια ακόμη φορά, μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού έχουν εισαχθεί και έχουν καλλιεργηθεί στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια απαγορεύεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή που οι αγρότες της Θεσσαλίας, όπου κυρίως καλλιεργείται βαμβάκι αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας ζητούν να κηρυχθεί η περιοχή τους «Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα», είναι πολύ πιθανό ότι καλλιέργησαν εν αγνοία τους μεταλλαγμένα προϊόντα.

Εκτός από το γεγονός ότι το μεταλλαγμένο βαμβάκι είναι πιθανό ήδη να έχει αποτελέσει ζωοτροφή, η αδυναμία ελέγχου των σπόρων ενός συγκεκριμένου φυτού δημιουργεί εύλογες απορίες για το πώς θα οργανωθεί όλο το σύστημα ελέγχων που απαιτούνται από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου ο καταναλωτής «να γνωρίζει τι τρώει» σύμφωνα με τις εξαγγελίες. H ποικιλία του μεταλλαγμένου βαμβακιού δεν έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά το γεγονός ότι έχουν ασκηθεί πολλές πιέσεις. Την καλλιεργητική περίοδο 2000-2001 είχε δημιουργηθεί τεράστιος θόρυβος καθώς είχε ανευρεθεί σημαντική ποσότητα μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού. Τα υπουργεία Γεωργίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ «υποσχέθηκαν» ότι στο εξής θα υπάρχουν αυστηροί έλεχγοι και το Φεβρουάριο του 2001 υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) σύμφωνα με την οποία απαιτείται υποχρεωτική δειγματοληψία των σπόρων βαμβακιού ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση με μεταλλαγμένα.

Καταστροφή σπόρων

Το υπουργείο Γεωργίας είχε πραγματοποιήσει ελέγχους στους σπόρους του βαμβακιού που είχαν εισαχθεί για καλλιέργεια. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του στις 15 Μαΐου του 2003, επί συνόλου 566 δειγμάτων που εξετάστηκαν, βρέθηκαν τρία θετικά. Τα δύο φορτία που αντιστοιχούσαν στα συγκεκριμένα δείγματα καταστράφηκαν ενώ το τρίτο επανεξήχθηκε στις ΗΠΑ. Ωστόσο η Greenpeace πήρε τυχαία δείγματα βαμβακιού αλλά και βαμβακόπιτας που χρησιμοποιείται για ζωοτροφή από πέντε διαφορετικά εκκοκκιστήρια της Στερεάς Ελλάδας και πραγματοποίησε ελέγχους σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε σύνολο επτά δειγμάτων τα έξι βρέθηκαν να περιέχουν ξένο γενετικό υλικό. H Greenpeace έδωσε τα αποτελέσματα στον υφυπουργό Γεωργίας κ. Ευάγγελο Αργύρη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα σύμφωνα με την υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα της οργάνωσης, κ. Μυρτώ Πισπίνη. Είναι φανερό όμως ότι ελάχιστα μπορούν να γίνουν καθώς μεγάλες ποσότητες βαμβακιού έχουν βγει ήδη στην αγορά.

Το υπουργείο Γεωργίας έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει τους καταναλωτές και τους αγρότες που δεν επιθυμούν τα μεταλλαγμένα ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται πως αδυνατεί να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή