Τι αλλάζει στην Αθήνα το 2004

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη διευθέτηση της «τρύπας» του Κεραμεικού, την επαναλειτουργία του καφενείου της Δεξαμενής και τον καθαρισμό 60 σημαντικών γλυπτών της πόλης έως την αντισεισμική θωράκιση σχολείων της πρωτεύουσας, τη δημιουργία κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων, την ανάπλαση δεκάδων χώρων πρασίνου, τη δημιουργία 50 παιδικών χαρών και τη δημιουργία γκαράζ, αλλά και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, όλα τα παραπάνω «χώρεσαν» στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για το 2004.

Τα -περίπου- 123 εκατ. ευρώ του εφετινού προγράμματος, τριπλάσιο ποσό σε σχέση με του 2003, δίνουν τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή της Αθήνας, να ξετυλίξει ένα σημαντικό τεχνικό έργο που καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό όχι μόνο την Ολυμπιακή προετοιμασία της πρωτεύουσας, αλλά και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν συνολικά την εικόνα της πόλης, όχι μόνο για τους επισκέπτες της, αλλά κυρίως για τους κατοίκους της.

Την εικόνα των παρεμβάσεων στη λειτουργία της πόλης για το 2004, συμπληρώνει ένα σημαντικό έργο στον κοινωνικό τομέα, οι δαπάνες του οποίου είναι αυξημένες κατά 30%, και απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, με την ενίσχυση των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι», σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με προγράμματα για τους άστεγους και τα εξαρτημένα άτομα, αλλά και με ανάπτυξη νέων παιδικών σταθμών, τη λειτουργία νέων λεσχών φιλίας κ.ά.

Οσον αφορά τη λειτουργία της πόλης, για το 2004, προγραμματίζεται η δημιουργία τριών μεγάλων χώρων στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης και στα Πατήσια, ενώ σε συνεργασία με τη METPO A.E., ξεκινά η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην «τρύπα» του Κεραμικού. Σημαντικά αναμένεται να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης με:

– την ανάπλαση της Βαρβακείου πλατείας που αποκτά νέες χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού, ενώ ενσωματώνονται στο ίδιο έργο οι γύρω πεζόδρομοι, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο οργανικό σύνολο τόσο με την δημοτική αγορά, όσο και με την αναβάθμιση της οδού Αθηνάς.

– Την επέκταση της «Τεχνόπολις», για την δημιουργία πρότυπου πολιτιστικού χώρου.

– Την αποκατάσταση των όψεων των εργατικών κατοικών στο Δουργούτι.

– Την αποκατάσταση του μεγάλου συγκροτήματος του Μεταξουργείου και την μετατροπή του σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Σημαντικά έργα απευθύνονται στους μαθητές των σχολείων της πρωτεύουσας, καθώς προβλέπεται η κατασκευή επτά νέων σχολείων και 17 νέων αιθουσών, δενδροφυτεύσεις σε 200 περίπου σχολικά συγκροτήματα της Αθήνας, ενώ τοποθετείται φωτισμός προειδοποίησης στις διαβάσεις των σχολείων σε συνεργασία με τη διεύθυνση οδοποιίας, που διαμορφώνει τα πεζοδρόμια και τις εισόδους τους. Στους μαθητές -και όχι μόνο- θα αποδοθούν επίσης η δημιουργία πολλών γηπέδων 5×5, η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου 300 θέσεων, η ανακατασκευή του Σεραφείου Κολυμβητηρίου και η δημιουργία νέου, ολυμπιακών διαστάσεων.

Το «εκτενές πρόγραμμα» δενδροφυτεύσεων θα είναι μια σημαντική πινελιά στην πόλη. Το 2004, θα φυτευτούν 200.000 εποχικά φυτά σε 100 επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και 5.400 νέα μεγάλα δένδρα, πλήρως προσαρμοσμένα στο αττικό τοπίο. Συνολικά από το δήμο, θα διατεθούν περίπου έξι εκατ. ευρώ για την «πράσινη ανάπλαση» της πρωτεύουσας.

Τέλος, παρεμβάσεις προβλέπονται και στις δημοτικές υπηρεσίες, με σημαντικότερες αυτές, στη διεύθυνση Πολεοδομίας, με τη βελτίωση του ηλεκτρονικού πρωτόκολλου της διεύθυνσης και το πρόγραμμα παρακολούθησης των οικοδομικών αδειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή