E.E: τα «απαγορευμένα» στις πτήσεις

E.E: τα «απαγορευμένα» στις πτήσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο κατάλογο ειδών που απαγορεύεται να φέρουν στο αεροσκάφος οι επιβάτες που αναχωρούν από ευρωπαϊκά αεροδρόμια έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρώντας να θέσει μια κοινή νομική βάση για την αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι O κατάλογος περιλαμβάνει τα αυτονόητα: από πιστόλια, περίστροφα και καραμπίνες, μέχρι χειροβομβίδες και εκρηκτικά, σπαθιά, τσεκούρια, μαχαίρια και πυροτεχνήματα, αλλά και κάπως πιο ασυνήθη είδη όπως είναι ακόντια και καμάκια, σύνεργα ψαρικής αλλά και μπιλιάρδου, τα μπαστούνια του γκολφ, τα παγοπέδιλα και τα κουπιά. Απαγορεύονται επίσης και τα αντίγραφα όπλων, όπως είναι τα παιδικά παιχνίδια, αλλά ακόμα τα οινοπνευματώδη ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω των 70 βαθμών και, φυσικά, οι αναπτήρες με σχήμα πιστολιού.

Κατά το δοκούν

Οπως διευκρινίζεται από πλευράς Επιτροπής, ο κατάλογος αυτός, που περιλαμβάνει δεκάδες αντικείμενα δεν είναι «ανελαστικός»: οι αρχές κάθε αεροδρομίου θα μπορούν κατά το δοκούν να απαγορεύουν και πρόσθετα αντικείμενα εφόσον κρίνουν ότι αυτά στοιχειοθετούν απειλή για την ασφάλεια της πτήσης αν και σε περίπτωση που η απαγόρευση λάβει πάγιο χαρακτήρα θα πρέπει να κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτόν, ο οποίος φυσικά θα ανανεώνεται συνεχώς από επιτροπή εθνικών εμπειρογνωμόνων.

Κατάλογος – κανονισμός

Ενας δεύτερος μικρότερος κατάλογος περιλαμβάνει τα είδη που απαγορεύεται να μεταφέρονται ακόμα και στους χώρους αποσκευών των αεροσκαφών και περιλαμβάνει εκρηκτικά, καύσιμα και διάφορα ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά ή επικίνδυνα χημικά.

Ο κατάλογος έχει τη μορφή κοινοτικού κανονισμού, με την έννοια ότι είναι άμεσα εκτελεστέος χωρίς να απαιτείται άλλη έγκριση από τις κυβερνήσεις. Περιλαμβάνει δε την υποχρέωση ενημέρωσης των επιβατών πριν αυτοί κάνουν «τσεκ-ιν» και παραδώσουν τις αποσκευές τους, προς αποφυγήν περιττής ταλαιπωρίας στα σημεία ελέγχου ασφαλείας. Σημειώνεται ότι υπάρχει και τρίτος κατάλογος που περιλαμβάνει εργαλεία και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσε να φέρει το τεχνικό και άλλο προσωπικό του αεροδρομίου ή των εταιρειών και τα οποία απαγορεύεται να εισάγονται στις περιοχές ασφαλείας όπως οι αίθουσες «τράνζιτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή