«Πρασινη» Γραμμη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ OIKO

7.248 θετικές απαντήσεις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το περιοδικό της «K» OIKO, θέτοντας το ερώτημα της ανακήρυξης της Ελλάδας σε ελεύθερη από μεταλλαγμένα χώρα ή όχι. Πάνω από 7.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν, ψηφίζοντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία «ναι στην ελεύθερη ζώνη» (7.248 στους 7.399 μέχρι στιγμής), υψώνοντας μια φωνή διαμαρτυρίας στην επέλαση των προϊόντων «φρανκενστάιν». Στα αποτελέσματα αυτά πρέπει να προστεθούν άλλες 16 κάλπες -που έχουν τοποθετηθεί σε βιολογικά μαγαζιά- και μερικές εκατοντάδες ψηφοδέλτια που διακινούν περιβαλλοντικές κινήσεις της Θεσσαλίας. Το OIKO και η οικολογική σελίδα της «K» θεωρούν την τρίμηνη αυτή καμπάνια ένα πρώτο βήμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την απειλή των μεταλλαγμένων.

ΕΡΕΥΝΑ TOY ΟΗΕ

Οι πόλεμοι και το κλίμα

Τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να ψάξουν τη σύνδεση μεταξύ του φαινομένου του θερμοκηπίου και των ολοένα αυξανόμενων πολέμων. H μόλυνση του περιβάλλοντος, η λειψυδρία, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, η απερήμωση και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελούν για τους υπευθύνους του OHE βασικές αιτίες για την εξαπόλυση πολέμων. «Το περιβάλλον τραβάει συχνά τη σκανδάλη των συγκρούσεων, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά για τον τρόπο που αυτό συμβαίνει», τόνισε ο Στιβ Λόνεργκαν, από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του OHE. Για το σκοπό αυτόν, ο OHE ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος απ’ όλον τον κόσμο, στα τέλη Μαρτίου, στη Νότια Κορέα. Το πιο γνωστό παράδειγμα των περιβαλλοντικών αιτίων μιας αναμέτρησης είναι το νερό στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Παλαιστίνη.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Επιχειρήσεις και περιβάλλον

Η αυστηρότερη νομοθεσία, αλλά κυρίως η συνεχώς αυξανόμενη πίεση από την πλευρά των καταναλωτών για ποιότητα και σεβασμό στο περιβάλλον, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αλλάζουν τον τρόπο του «επιχειρείν» αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές ευθύνες που τους αναλογούν. Μολονότι γενικά οι επιχειρήσεις του 21ου αιώνα έχουν σημαντικό μερίδιο στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνεχώς αυξάνονται εκείνες που φαίνεται να ιεραρχούν υψηλά ανάμεσα στις δραστηριότητές τους την περιβαλλοντική προστασία. H περιβαλλοντική -και όχι μόνον- «ηθική των επιχειρήσεων» θα είναι και το θέμα της ανοιχτής ημερίδας που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 24 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΙΠΠΟΣ (Ινστιτούτο Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Οικολογικής Συνείδησης) με έδρα τη Λάρισα.

ΟΥΡΑΓΚΟΤΑΓΚΟΙ

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Εξαφανισμένο είδος μπορεί να είναι οι ουραγκοτάγκοι σε 20 χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία τους, προειδοποιεί το βρετανικό WWF. Τα τελευταία από τα μεγαλόσωμα αυτά πρωτεύοντα θηλαστικά ζουν σήμερα στα νησιά Βόρνεο και Σουμάτρα και δεν ξεπερνούν σε αριθμό τους 30.000. Την τελευταία εκατονταετία, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 90%, καθώς το 80% των δασών στη Μαλαισία και στην Ινδονησία έχουν καταστραφεί

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή