Πληρώνουν για τη Ρικομέξ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση δικαίωσης για τους συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση του κτιρίου της Ρικομέξ στον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 στην Αττική, εξέδωσε χθες το Πολιτικό Εφετείο. Ειδικότερα, το τμήμα Εργατικών διαφορών επιδίκασε συνολικά 2 εκατομ. ευρώ σε έξι οικογένειες, κρίνοντας ότι οι ιδρυτές και οι νόμιμοι εκπρόσωποι του εργοστασίου αλλά και οι μηχανικοί, ήταν υπεύθυνοι για την κατάρρευσή του, που στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι υπήρχε ενδεχόμενος δόλος από την πλευρά τους. Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος της ανθρωποκτονίας -ζήτημα για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος- αρχίζει να προσμετράται από τη στιγμή που επέρχεται το ζημιογόνο γεγονός, δηλαδή η κατάρρευση από τον σεισμό και όχι από τον χρόνο κατασκευής του κτιρίου (όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα).

Συγκεκριμένα, στις υπ’ αριθμόν 8945 έως 8950 αποφάσεις του 4ου τμήματος αναφέρεται ότι οι υπεύθυνοι του εργοστασίου γνώριζαν ότι συνέπεια των ελαττωμάτων του κτιρίου και των κακοτεχνιών, ήταν ενδεχόμενο να καταρρεύσει από σεισμό και να σκοτωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά το αγνόησαν. Το δικαστήριο έκρινε ως συνυπαίτιους τους πολιτικούς μηχανικούς στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε να καταβάλουν χρήματα στους συγγενείς των θυμάτων για ηθική βλάβη που υπέστησαν από δικές τους παραλείψεις.

Ωστόσο το ζήτημα της καταβολής των επιδικασθέντων δεν φαίνεται να είναι τόσο απλό, καθώς οι εκπρόσωποι της Ρικομέξ, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των εναγόντων, γιατί κινδυνεύουν με πτώχευση. Επί τούτου μάλιστα κάλεσαν εξωδίκως τους δικηγόρους των εναγόντων, προκειμένου να βρουν μία συμβιβαστική λύση «ρίχνοντας» το τίμημα περίπου στο 1/3 του ποσού που επιδικάστηκε. Οι συγγενείς των θυμάτων από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ωμό εκβιασμό και η πλειονότητά τους αρνείται τον συμβιβασμό. Μάλιστα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τεσσάρων οικογενειών που θρήνησαν θύματα στην Ρικομέξ, υποστηρίζει ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν είναι αναντίστοιχα του μεγέθους της οδύνης και εκτός των ευρωπαϊκών δεδομένων, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά του εργοστασίου για να μην καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα 11 μέλη του Δ.Σ. του εργοστασίου θα καθίσουν, στις 24 Μαρτίου, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή