ΕΛ.ΑΣ.: Εκτακτα μέτρα ασφαλείας στα ταχυδρομεία

ΕΛ.ΑΣ.: Εκτακτα μέτρα ασφαλείας στα ταχυδρομεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική οδηγία στα ταχυδρομεία της χώρας έχει αποστείλει η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να περιορισθεί ο κίνδυνος αποστολής και σε ελληνικές υπηρεσίες ή σε Ελληνες αξιωματούχους παγιδευμένων επιστολών ή πακέτων από την Ιταλία. H δράση των αναρχικών ομάδων της γειτονικής χώρας τον τελευταίο μήνα, που ξεκίνησε με την επιστολή παγιδευμένου δέματος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και συνεχίσθηκε με την αποστολή παγιδευμένων επιστολών σε διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των διωκτικών αρχών της χώρας μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τα μηνύματα που συνόδευσαν αυτές τις ενέργειες και έκαναν λόγο για συνέχιση της δράσης, κατά κάποιο τρόπο «φωτογραφίζουν» την Ελλάδα. «Είναι βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους στόχους είμαστε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αναλύοντας αυτή του την εκτίμηση, προσθέτει ότι οι πρόσφατες επιτυχίες των διωκτικών αρχών της Ελλάδας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας μπορεί να προκαλέσουν το «ενδιαφέρον» αυτών των ομάδων. Επιπλέον, αναφέρει ότι «είμαστε από τις χώρες που τους «πονέσαμε» με συγκεκριμένες ενέργειες». Ανάμεσα στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και η σύλληψη των οκτώ διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής, τον περασμένο Ιούνιο.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν τοποθετηθεί δύο βόμβες σε ισάριθμα αστυνομικά τμήματα της Ιταλίας και οι ενέργειες αυτές είχαν συνδεθεί με το αίτημα για απελευθέρωση των οκτώ συλληφθέντων.

Παράλληλα, στη συνάντηση των διευθυντών των Αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των χωρών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χάγη, επισημάνθηκε ότι η χώρα μας είναι ανάμεσα στους στόχους της δράσης των ομάδων Ιταλών αναρχικών και λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενα χτύπημα στην Ελλάδα θα προσέλκυε μεγαλύτερη δημοσιότητα στη δράση τους.

Στην οδηγία που έχει αποσταλεί προς τα ταχυδρομεία, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή οι επιστολές και τα δέματα που φθάνουν στην Ελλάδα από την Ιταλία και, κυρίως, από την πόλη της Μπολόνια, από την οποία εστάλησαν όλες οι προηγούμενες παγιδευμένες επιστολές με στόχο τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον έχει καταρτισθεί μία λίστα με πιθανούς στόχους, πρόσωπα αλλά και υπηρεσίες και οι επιστολές και τα δέματα που συνδυάζουν την ιταλική προέλευση και αποδέκτη που περιλαμβάνεται στη λίστα αυτή, θα θεωρούνται «αυξημένης επικινδυνότητας» και θα εξετάζονται με μεγαλύτερη προσοχή. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο ελέγχου των «ύποπτων» πακέτων με μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών.

Εν τω μεταξύ, τις εκτιμήσεις των ελληνικών διωκτικών αρχών έρχεται να επιβεβαιώσει και η ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», η οποία σε χθεσινό της ρεπορτάζ με αφορμή έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της πόλης Βιτέρμπο, αναφέρει ότι υπάρχει ιταλο – ελληνο – ισπανικός άξονας συνεργασίας μεταξύ ομάδων αναρχικών, που έχουν σαν κοινό στόχο να πλήξουν κάθε τι που σχετίζεται με τις διωκτικές, δικαστικές και σωφρονιστικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή